вівторок, 08 листопада 2011 06:45

Щороку втрачаємо близько сотні пам'яток

Автор: фото з сайта www.gazeta.ua
  Микола Пархоменко: ”За часів мера Олександра Омельченка надали забудовникам 30 ділянок. Скільки їх тепер, не знає ніхто”
Микола Пархоменко: ”За часів мера Олександра Омельченка надали забудовникам 30 ділянок. Скільки їх тепер, не знає ніхто”

Кабмін виділив 1,6 млн грн на ремонтно-реставраційні роботи пам'яток архітектурного ансамблю Софійського собору та впорядкування його території. Це мізерні кошти, яких забракне навіть на проектно-вишукувальні роботи, вважає заступник голови Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Микола Пархоменко, 67 років.

— Заповідник потребує негайної реконструкції інженерних комунікацій — водопроводу, теплопостачання, енергосистеми, — каже Пархоменко. — Історичний комплекс зазнає постійних вібраційних навантажень від транспорту, будівництва поблизу тощо. Хоч Софія внесена до списку об'єктів всесвітньої спадщини і будь-які земельні роботи в охоронній зоні заборонені, ще за часів мера Олександра Омельченка надали забудовникам 30 ділянок. Скільки їх тепер, не знає ніхто.

Виділені кошти заповідник якщо й отримає у листопаді, то освоїти їх до кінця року не зможе. Потрібно оголосити тендери, виготовити проектно-кошторисну документацію, а потім іще виконати роботи. За такий термін це неможливо навіть теоретично. Потім "неосвоєні кошти" перейдуть у бюджет наступного року. Це як хитрий прийом влади. Так робили з Канівським заповідником: виділили гроші в грудні, а потім звільнили директора за те, що не освоїв їх.

Українська держава не дбає про культурну спадщину. Не забезпечує навіть мінімальним фінансуванням бодай найбільші об'єкти. Через це щороку втрачаємо близько 100 пам'яток. Кургани розорюють і грабують, пам'ятки дерев'яного зодчества горять або розвалюються, архітектурні ансамблі руйнуються, монументи валяють вандали.

Зараз ви читаєте новину «Щороку втрачаємо близько сотні пам'яток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути