вівторок, 05 березня 2013 06:15

Щоб зрозуміти "регіоналів", треба мислити як фінансист

Останній тиждень представники Партії регіонів натякали, що влада зробить усе для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Наголошували, що шлях на Захід незворотний.

— Ця хвиля почалася ще перед самітом Україна — ЄС, — розповідає Олег Рибачук, 54 роки, екс-віце-прем'єр з питань європейської інтеграції та керівник громадської організації "Центр UA". — Представляють це як величезне досягнення нової влади. Мовляв, ми зараз можемо зробити українцям безвізовий режим, вільну торгівлю, політичну асоціацію. А, "папєрєднікі" нічого такого не змогли.

Щоб зрозуміти "регіоналів", треба мислити як фінансист. Бо це не люди цінностей. Зараз для них головне — гроші МВФ. Якщо Фонд відновлює з Україною співпрацю, то інші фінансові установи теж почнуть працювати з нами. Тому влада так хилиться перед Євросоюзом. Економіка ж на межі банкрутства. Владі треба долари і євро, ось і співають оди Заходу.

Сигнали від ЄС дуже чіткі — якщо до травня не буде суттєвого прогресу в реформах, ніякої асоціації. Однак виглядає, що наша влада справді вірить, що й асоціація, і безвізовий режим уже в кишені. Хоча, паралельно стає відомо, що у Сергія Власенка хочуть через суд забрати депутатські повноваження. Тим часом Європа чекає найголовніших змін саме в правосудді. І нічого ще не вирішено.

Не варто забувати, що Москва має широкий вибір методів тиску на Україну. Росія зараз тримає паузу, але, однозначно, на нас чекатимуть неприємні несподіванки. По-перше, можуть провести якусь спецоперацію, організувати якісь сутички на релігійній чи політичній основі. Їхні представники керують майже всіма нашими ток-шоу. Можна вкидати найрізноманітніші теми — від того, що обов'язковою умовою асоціації з ЄС будуть одностатеві шлюби, запровадження віз із Росією чи ще щось. По-друге, це вже перевірені торгові та газові війни. По-третє, вони мають можливості смикати за мотузочки представників української влади, на яких Росія має компромат. По-четверте, стикати лобами українську опозицію.

Технічно українська влада може отримати асоціацію і навіть безвізовий режим цього року. Потрібно не так багато. Раніше "регіонали" казали, що нас у Європі не чекають. Зараз ЄС уже чітко заявив, що хоче асоціації з Україною.  Якщо влада має бажання, буде й асоціація, і безвізовий режим. Як — ні, то не підпише асоціацію з ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Щоб зрозуміти "регіоналів", треба мислити як фінансист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути