четвер, 25 жовтня 2012 00:15

Що більше наберуть "регіонали", то жорсткіше відреагує Євросоюз

Автор: фото з сайта www.polittech.org
  Василь Стоякін: ”Якщо УДАР отримає більше голосів, ніж опозиція, він намагатиметься підписати угоди на своїх умовах”
Василь Стоякін: ”Якщо УДАР отримає більше голосів, ніж опозиція, він намагатиметься підписати угоди на своїх умовах”

Найімовірніше, коаліцію після виборів створить Партія регіонів. Навколо неї об'єднаються депутати — мажоритарники, уважає політтехнолог Василь Стоякін, 40 років. "Регіонали" шукатимуть можливостей не включати до коаліції інші партії.

— Більшість мажоритарників вже прямо або опосередковано мають підтримку від Партії регіонів. Навіть ті, які зараз удають незалежних, після виборів співпрацюватимуть із "Регіонами", — каже експерт.

Чи можливі підкупи мажоритарників?

— Ні, здебільшого це люди заможні. Багато кандидатів отримали гроші на проведення виборів. Вони підконтрольні владі. Проте розповідей про підкуп буде чимало.

Як поводитимуться інші мажоритарники, такі, як Тетяна Монтян, Костянтин Усов?

— Їм пряма дорога в опозицію. Але вони там небажані гості. Тимошенко могла би прийняти Монтян у "Батьківщину", але у теперішнього керівництва фракції нема особливої охоти брати до себе конкурентів. Тому такі персонажі кучкуватимуться біля опозиції, але триматимуться окремо.

Які нові політичні сили ввійдуть до парламенту?

— УДАР, "Свобода". Перспективи партії Королевської ніхто серйозно не розглядає.

І "Свободі", й УДАРу закидають співпрацю з владою, олігархами. Наскільки це справедливо?

— Партія регіонів якоюсь мірою користувалася послугами "Свободи". Коли з'являються такі радикальні течії, це мобілізує виборця "Регіонів" та комуністів. Але "Свобода" це не проект Банкової. "Ударівців", з одного боку, звинувачують у зв'язку з групою мільярдера Дмитра Фірташа. З іншого, вони ідеологічно дуже близькі до "Регіонів". Програма УДАРу за багатьма пунктами збігається із програмою реформ президента і майже не збігається із програмою Об'єднаної опозиції. Справді, Кличко обіцяє, що не співпрацюватиме з Партією регіонів, але він і не говорить чітко про співпрацю з Об'єднаною опозицією. Якщо УДАР отримає більше голосів, ніж опозиція, він намагатиметься підписати угоди на своїх умовах.

Які шанси УДАРу взяти більше голосів, ніж опозиціонери?

— Це головна інтрига цих виборів. У більшості округів спостерігається досить цікава тенденція. Приходить "ніхто", звати його "ніяк" і каже: "Я від партії УДАР". Одразу ж отримує величезний стартовий рейтинг. Такого ніколи не було. Рейтинг мажоритарників завжди був нижчий за рейтинг партій, які їх висувають.

Чи будуть у парламенті сили, що розігруватимуть "золоту карту", — матимуть ключову кількість мандатів для вирішення долі голосувань?

— Якщо хтось нею і володітиме, то це комуністи. Але на Банковій "червоних" поки що не розглядають як рівноправних партнерів. Тому на союз із ними підуть тільки у крайній ситуації, якщо не зіб'ють більшість із мажоритарниками.

Якою буде позиція Євросоюзу?

— Вибори заздалегідь офіційно визнали недемократичними. Але "досить недемократичні" — це розмите формулювання. Воно може бути уточнене суворіше або м'якше. Багато що залежатиме від того, який результат отримає Партія регіонів. Що більше наберуть "регіонали", то жорсткіше відреагує Євросоюз.

Зараз ви читаєте новину «Що більше наберуть "регіонали", то жорсткіше відреагує Євросоюз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути