вівторок, 19 червня 2012 00:30

Сланцевий газ почнуть видобувати через три роки

Італійська нафтогазова компанія "Ені" придбала 50,01% акцій фірми "Західгазінвест". Це дозволяє їй почати розробку родовищ сланцевого газу у Львівському вугільному басейні.

— За радянських часів сланцевий газ у невеликій кількості в Україні видобували, — каже економіст Ельдар Ґазізуллін, 30 років. — Тепер для налагодження його видобутку потрібні три-п'ять років. Це за гарних умов для інвесторів. Бо у нас були випадки, коли інвестори отримували право на буріння, але до видобутку не дійшло через великі податки, хабарництво тощо. Урядовці обіцяють, що на Юзівському родовищі на сході країни газ почнуть видобувати через три роки, на Олеському на заході — 2016-го.

За рахунок чого "Нафтогаз" у січні-травні знизив імпорт російського газу майже на 60 відсотків?

— "Нафтогаз" припинив закачувати у свої підземні сховища російське паливо, призначене для транзиту до Європи, й вимагав додаткової плати за цю послугу. А коли "Газпром" надав аванс у розмірі 2 мільярди доларів за транзит газу, закачування відновили. Наступними місяцями імпорт газу зросте.

Які заходи уряду можуть збільшити внутрішній видобуток?

— Урядовці планують переводити підприємства з газу й мазуту на дешевше вугілля. Але потрібно замінити обладнання, розбудувати відповідну інфраструктуру. На це теж треба три-п'ять років за належного фінансування.

Нещодавно "Нафтогаз" уклав угоду з німецькою компанією РВЕСТ про постачання в Україну 5 мільярдів кубометрів палива. Це зробили, аби показати Росії, що ми можемо знайти альтернативу їхньому газу.

Є також можливості закупівлі скрапленого газу в США, Катарі. Туреччина згодна пропускати танкери через Босфор до наших портів.

Зараз ви читаєте новину «Сланцевий газ почнуть видобувати через три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути