вівторок, 25 вересня 2012 00:00

Сенат США вимагає звільнити Юлію Тимошенко

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

Сенат США ухвалив резолюцію із закликом до української влади звільнити Юлію Тимошенко та заборонити видачу віз особам, причетним до ув'язнення екс-прем'єра.

— Сенат США засуджує дії Адміністрації президента Віктора Януковича, що направлені на політично вмотивоване ув'язнення колишнього прем'єра Тимошенко, — йдеться у тексті, оприлюдненому в ніч на суботу. Сенат закликає Адміністрацію Януковича негайно звільнити політичних в'язнів та просить Державний департамент США "здійснювати об'єднаний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко".

Окремо сенат закликав держдепартамент США "заборонити видачу віз тим, хто відповідальний за ув'язнення Тимошенко та погане поводження з нею".

На резолюцію сенату відреагувало Міністерство закордонних справ України. Назвало сумнівною процедуру ухвалення документу сенатом. "Друзі команди Тимошенко зробили все, щоб закинути в український інформаційний простір сфальсифікований привід для гучних безпідставних дискусій", йдеться у заяві МЗС. Українські чиновники нарікають, що "автори резолюції по Тимошенко за всяку ціну намагалися обійти протести інших сенаторів".

— Реакція українського Міністерства — відверто хамська, — вважає аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 42 роки. — Половина рішень нинішньої влади містить таку агресивну риторику. Це стиль нинішнього керівництва МЗС та його прес-служби. Рік тому подібна реакція була на резолюцію Європарламенту та щодо посла Франції в Україні. МЗС не може діяти емоційно.

У заяві МЗС зазначено, що "друзі команди Тимошенко вплинули на рішення США". Як це розуміти?

— Таке пояснення українські чиновники "напрацювали" за останній рік. Його суть  — причиною всіх проблем України є не дії влади, а заяви опозиції за кордоном. Це радянська стилістика дипломатії за принципом "сам дурак". Але ж українська держава не має того економічного і політичного ресурсу, що мав СРСР. Подібні заяви з вуст речників українського МЗС виглядають карикатурно.

Чому наші дипломати дозволяють собі такий тон?

— Це радянське номенклатурне виховання. Вони зневажливо ставляться до простих смертних, опонентів та всіх іноземців. З іншого боку їх припирає безвихідь — українській  владі більше нічого сказати.

Чому Міністерство закордонних справ критикує процедуру прийняття резолюції?

— Ухвалення рішень європейськими чи американськими парламентаріями проходить по-іншому, ніж в Україні. Але говорити про "порушення" нашій дипломатії непристойно, адже весь світ бачить, як голосують вітчизняні депутати — один за десятьох колег.

Як у США та Європі розтлумачать емоційність українського Міністерства закордонних справ?

— Заява МЗС ставить крапку на можливості визнання Заходом чесних парламентських виборів в Україні. Ніхто за кордоном не довірятиме їхньому результату, хоч би яким він був. Усі розуміють резолюцію сенату США так: українські чиновники обирають міжнародну ізоляцію.

Кого стосується заклик заборонити видачу віз "відповідальним за ув'язнення Тимошенко та погане поводження із нею"?

— Тих людей, які брали участь у справі засудження Тимошенко — політиків і суддів. Це ті люди, які організовували і супроводжували цей процес. У проекті резолюції були й конкретні прізвища — Віктор Янукович, генпрокурор Віктор Пшонка, його заступник Ренат Кузьмін. Не пам'ятаю, чи був там суддя Родіон Кірєєв. Логічно, якби був. В остаточний текст ці прізвища не ввійшли.

"Треба повернутися до нормальної взаємодії зі світом"

Реакція українського Міністерства закордонних справ засмучує, каже керівник українського зовнішньополітичного відомства в 2007-2009 роках Володимир Огризко, 56 років:

— Найбільше схвилював проект резолюції перед її схваленням. Він містив кілька жорстких речей стосовно України, що не потрапили в остаточний текст документа. Сенатори закликали НАТО припинити співпрацю з Україною, Державний департамент США ввести візові обмеження для конкретних політиків, відкликати американського посла. Це виняткові речі. За нормального спілкування між країнами такого бути не може. Таких пунктів у резолюції нема, але вони можуть з'явитися знову. Вони не голослівні, а можуть бути застосовані.

Коли з вами не спілкуються — це найгірший сценарій, що тільки можна уявити. До нього ми активно просуваємося. Україна буде ізгоєм серед цивілізованих країн. З нами не підпишуть Угоду про асоціацію, з нами не розмовлятимуть. Треба повернутися до нормальної взаємодії зі світом. Не робити заяв, що викликають дипломатичний опір і здивування. Хіба що влада бажає ізоляції держави. Адже такі заяви МЗС компрометують не тільки саму владу, а й усю Україну.

Наші політики не розуміють усієї серйозності справи, якщо дозволяють собі такі відповіді. Їм не вистачає здатності оцінити ситуацію. Іншого розумного пояснення знайти не можу.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Сенат США вимагає звільнити Юлію Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути