пʼятниця, 03 лютого 2012 07:15

"Зараз злочинцями стають усі"

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

У вівторок по обіді з інтернету зник сайт ех.uа. На ньому розміщували копії художніх фільмів, музичних творів, записів телепередач, комп'ютерні програми, електронні книжки тощо. Сайт закрила міліція у рамках розслідування кримінальної справи за "порушення авторських і суміжних прав". Вилучили 200 серверів із понад 6 тис. терабайт загального обсягу інформації (цього було досить, щоб зберегти 600 бібліотек Конгресу США. — "ГПУ").

— Такі наїзди характерні для всього світу, — коментує експерт Українського піратського співтовариства Віктор Литовченко, 41 рік. — Днями американці закрили ресурс "Мегаапоуд". Нещодавно сталася подібна історія в Чехії. Але там є пояснення: європейські країни підписали угоди, що дуже ускладнюють доступ до всіх речей, пов'язаних із правовласністю. А наша стилістика — заборонити тупо й безжально.

Офіційна версія закриття сайта — порушення права власності. А які правовласники на це скаржилися? Три найбільші структури моніторять вміст інтернету — "Едоубі Системс", "Майкрософт" та "Абі". Усі портали, що розміщують програмне забезпечення, вирішили проблемні питання з цими компаніями. Тому навряд чи, скажімо, "Майкрософт" підтвердить, що були якість проблеми (у середу "Майкрософт-Україна" заявила, що не ініціювала перевірку ех.ua. — "ГПУ"). Усі поважні сайти давно перейшли в такий режим роботи: з'являються щось на ресурсі, правовласник електронною поштою інформує, і контент моментально знімається.

Сайт хтось "замовив". Хто ляльковод у цій справі, важко сказати, але міліція — просто інструмент. Міліція навіть опублікувала якісь фотографії офісу, де робили ех.ua. Я запевняю: це не їхній офіс, фотографії абсолютно "ліві".

За такою логікою можна забороняти все. Це приклад обмеження свобод людей, які робили сайт, і людей, які користувалися ресурсом абсолютно легально. Якщо у вас удома в шафі лежить диск із фільмом, а я прийшов і забрав — це крадіжка. Але якщо ви купили ліцензійний диск, виставили на інтернет-ресурсі, і його переглянули 10 тисяч осіб, то що вони у вас вкрали? Фільм же залишився у вас.

Ех.uа був не просто сайтом, а ознакою сучасності суспільства. Люди мали чітке місце вільного доступу до фільмів, музики, електронних книг, програмного забезпечення. Місячна аудиторія ресурсу сягала 6 мільйонів осіб. А зараз доступ людей до здобутків культури ускладниться. Тепер, щоб знайти необхідний контент, треба ритися в інтернеті, витрачати час. У мене питання: хто зробив більше для поширення сучасної культури — держава чи ех.uа?

Ми відкочуємося назад. Файлообмін відбуватиметься через торенти. Це ставить під удар більшу кількість людей. Бо, якщо раніше у випадку крадіжки контенту злочинцем була людина, яка залила фільм чи музичний диск на сайт, то зараз злочинцями стають усі. Не дай Бог, якась правова суперечка, а ви качаєте файл через торент. Його система така, що ви можете качати файл, якщо передаєте його далі, іншим користувачам. Так ви автоматично потрапляєте під статтю поширення.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз злочинцями стають усі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути