вівторок, 29 травня 2012 10:41

"Роздрібна торгівля заробляє на молоці найбільше"

Автор: фото з сайта www.agribusiness.kiev.ua
  Тарас Гагалюк: ”В останні п’ять років у крупнотоварне виробництво йдуть серйозні інвестиції”
Тарас Гагалюк: ”В останні п’ять років у крупнотоварне виробництво йдуть серйозні інвестиції”

Уряд виділить 1 млрд грн на підтримку одноосібників та створення сімейних молочних ферм і кооперативів. Для забезпечення рентабельності малого бізнесу в цій галузі важливою залишається проблема реалізації молока, вважає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк, 30 років.

— На перший погляд, 1 мільярд — багато. Однак для такої кількості виробників-одноосібників, які є в Україні, це не така суттєва підтримка, — каже експерт. — До того ж для сільських бабусь, які тримають корів, будуть проблеми із переказами коштів, подачею документів на допомогу. Далі питання: навіщо уряд хоче підтримати нерентабельне і низькоякісне виробництво? Навіщо підтримувати виробників, які скорочують виробництво? Це популізм. Адже дрібні товаровиробники у Європі відходять у минуле.

За останні роки молочна галузь стала експортером сирів, масла. Розвиток експорту можливий тільки за крупнотоварного виробництва. Бо їздити по селах, збирати молоко від бабусь та доводити його до товарної кондиції — це великі затрати. Продукція з нього буде неконкурентною на міжнародних ринках.

Проте ж дрібні господарства дають 75 відсотків вітчизняного молока.

— Зрозуміло, ми не зможемо відмовитися від дрібних виробників. Але їхня доля з кожним роком міняється на користь великих господарств.

Чому з року в рік скорочується виробництво молока?

— Дрібнотоварні виробники не в змозі надати корові правильну ветеринарну допомогу, забезпечити кращий раціон кормів тощо. Це позначилося на надоях. У першому кварталі цього року в сільськогосподарських підприємствах виробництво молока зросло на 15 відсотків, а в домашніх господарствах — знизилося на відсоток. В останні п'ять років у крупнотоварне виробництво йдуть серйозні інвестиції. Це починає давати результат.

Хто найбільше заробляє на молоці?

— У виробника рівень рентабельності — 7-10 відсотків. Дехто віддає товар дешевше від собівартості. Переробні підприємства контролюють постачання молока до продавця. Великі супермаркети беруть у переробників плату "за полицю" — можливість продавати продукцію у своєму магазині. А у самих торговельних мереж рентабельність на порядок вища — не менш як 50 відсотків.

Парламент має намір ввести державне регулювання цін на молоко. Що це дасть?

— На практиці регулювання зведеться до встановлення мінімальних закупівельних цін на рівні 2,5 гривні за літр. Однак підтримка однієї ланки з усього ланцюга галузі не буде ефективною. Якщо підтримати тільки виробника, знизиться рентабельність у переробників. Великі підприємства житимуть, а малі не потягнуть високі закупівельні ціни.

Якою могла б бути держпідтримка молочної галузі?

— Позаторік переробники не платили до бюджету податок на додану вартість, а збирали його на спецрахунках. Звідти гроші надходили безпосередньо виробникам. Ця практика була найкращою для галузі. Із прийняттям Податкового кодексу торік цю схему відмінили. Наприкінці 2011-го знову поновили в дещо іншому вигляді: 30 відсотків ПДВ передбачили направляти на дотації виробникам, а 70 — на підтримку будівництва тваринницьких комплексів.

Зараз ви читаєте новину «"Роздрібна торгівля заробляє на молоці найбільше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути