пʼятниця, 29 липня 2016 00:15

Росія захопила українські газові родовища

Росія, що є номером один у світі з видобутку ­нафти й газу, краде природні ­ресурси на українському шельфі. Про це повідомило Міністерство інформаційної політики України 25 липня.

Прикордонники виявили бурові платформи й судна забезпечення під прапором РФ на Одеському та Голіцинському газових родовищах у Чорному морі. Тобто Росія займається розвідкою та видобуває газ в українській економічній зоні, інфоромує Держприкордонслужба.

Україна подасть судові позови через використання РФ її ресурсів, відповідно до Конвенції ООН із морського права. Про це каже міністр із питань тимчасово окупованих територій ­44-річний Вадим Черниш.

— Запаси газу в цих родовищах сягають кількох десятків мільярдів кубічних метрів. Це небагато, але для потреб Криму достатньо, — говорить експерт Михайло Гончар, 54 роки. — На окупованому півострові є великі проблеми з енергопостачанням. Тому російська "влада" запровадила програму використання електрогенераторів, що працюють на газу. Мають або прокласти газопровід через Керченську протоку, або видобувати більше палива на шельфі Чорного моря. Перше — надто дорого. Тому РФ від початку окупації Криму вдається до морського розбою — захоплює українські газові бурові платформи. Росіяни видобули вже не менш як 3,5 мільярда кубометрів газу з нашого шельфу (на понад 24 млрд грн за ринковими цінами 2016 року. — ГПУ).

Тепер захопили ще й Одеське (розташоване за 130 км від Одеси. — ГПУ) та Голіцинське родовища. Активно експлуатують їх. Відношення до Криму вони не мають. Це економічна зона України, територіально ближча до Одеси.

Маємо подавати позов проти Росії. Її розбійницькі дії на Чорному морі безпрецедентні в міжнародній юриспруденції. Суд зіткнеться з великими труднощами — такого ще ніколи не було.

Можемо скористатися досвідом ­ЮКОСу (російська нафтовидобувна компанія. — ГПУ). Її фактично знищив путінський режим, але акціонери виграли справу проти Росії в Гаазі (за рішенням Міжнародного суду, РФ має сплатити колишнім акціонерам $50 млрд. — ГПУ). Європейська енергетична хартія передбачає захист інвестицій. Позивачі довели — Кремль привласнив їхні гроші.

Україна також інвестувала у видобуток на шельфі Чорного моря. Через компанію "Нафтогаз" почала розробляти родовища. Росія захопила цю інвестицію. Це може стати нашою стратегією в суді.

Зараз ви читаєте новину «Росія захопила українські газові родовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути