пʼятниця, 23 грудня 2016 07:50

Російського посла застрелили в прямому ефірі

Автор: REUTERS
  Колишній спецназівець Мевлют Мерт Алтинташ видкрив стрілянину на відкритті фотовиставки ”Росія очима турків”. У тілі   посла Андрія Карлова знайшли дев’ять куль
Колишній спецназівець Мевлют Мерт Алтинташ видкрив стрілянину на відкритті фотовиставки ”Росія очима турків”. У тілі посла Андрія Карлова знайшли дев’ять куль

19 грудня в Анкарі, столиці Туреччини, вбили російського посла 62-річного Андрія Карлова. Застрелили під час його виступу на відкритті фотовиставки "Росія очима турків". Момент убивства потрапив на відео. Нападник — поліцейський 22-річний Мевлют Мерт Алтинташ. Карлов помер у лікарні.

Убивця ввійшов на виставку за поліцейським посвідченням. Був у костюмі з краваткою. Думали, охоронець посла. Під час промови Карлова стояв у нього за спиною. Потім дістав пістолет і зробив понад 10 пострілів. Крім дипломата, поранив трьох людей. При цьому прокричав:

— Аллах акбар! Не забувайте про Алеппо (друге за величиною місто Сирії. До війни населення становило близько 2 млн осіб. Урядові війська за підтримки російської армії протягом кількох місяців обстрілювали і бомбили його начебто в боротьбі з терористами, насправді — з опозицією президентові Башару Асаду. — ГПУ)! Не забувайте про Сирію! Поки наші міста не відчувають безпеки, і ви не знатимете її. Мене звідси забере тільки смерть. Усі, хто брав участь у сирійських злочинах, відповідатимуть по одному.

Нападника застрелили поліцейські, які приїхали в галерею.

Мевлют Мерт Алтинташ народився 1994-го в турецькій провінції Айдин. Закінчив поліцейську академію в Ізмірі. 2,5 року служив у спецназі в Анкарі. Зараз поліція перевіряє родичів і сусідів убивці. Затримали його батька, матір, сестру, двох дядьків і тітку.

Андрія Карлова призначили послом у Туреччині 2013 року. Один із його перших успіхів на цій посаді — недопуск українського фільму "Хайтарма" про депортацію кримських татар до участі у кінофестивалі "Золотий апельсин" в Антальї, пише у "Фейсбуку" журналіст Осман Пашаєв.

— У певному сенсі це вигідно Кремлю. Росія легітимізує свою присутність у Сирії. Представляючи себе як жертву й союзника всіх, хто бореться з терористами, — говорить експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, 45 років. — Між урядами Ердогана й Путіна завжди було взаємне тяжіння. Два авторитарні лідери відчували спорідненість. Зараз намагаються узгодити свої позиції щодо Сирії й використати один одного. На стосунки Москви й Анкари вбивство посла особливо не вплине. Політичні розрахунки на майбутнє однозначно важливіші за цей епізод. У турецьких медіа й політикумі побутує думка, що вирішити питання Сирії без втручання Росії неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Російського посла застрелили в прямому ефірі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути