пʼятниця, 18 січня 2013 00:15

Робити щеплення від грипу сьогодні вже пізно

— Три різних типи вірусу грипу почали циркулювати Україною, — каже завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко, 56 років. — Їх наявність підтвердили лабораторними дослідженнями. Новим для Україні є штам групи "B" — "Вісконсін".

— Очікуємо, що епідемія розпочнеться за два-три тижні, — продовжує Мироненко. — З наступного тижня зростатиме кількість хворих. Зазвичай у нас так і буває: після зимових канікул учні йдуть до школи, і далі процес наростає дуже швидко.

Поки що нічого не можемо сказати стосовно інтенсивності захворюваності. У Польші, Росії, Чехії зараз вона зростає, у США її пік уже минув. Україна — велика. Різні регіони вступають у епідемію не одночасно. Зазвичай епідемії розпочинаються на Сході, а закінчуються на Заході та Півдні. На одній території може тривати шість-вісім тижнів. Сам же вірус здатний циркулювати територією і два місяці. Пік епідемії охоплює тиждень.

Робити щеплення від грипу сьогодні вже пізно. Треба було його проводити ще до того, як вірус почав циркулювати. Бо для утворення імунітету потрібно від 10 днів до двох тижнів. Потім імунітет тримається з півроку. Прищеплювати дітей слід починати ще раніше — вони потребують двох процедур з інтервалом чотири тижні. Зроблене зараз щеплення не гарантує стовідсоткового захисту.

Карантин у школах також не дуже допоможе. Він тільки розтягує епідемію в часі, знімає проблему одночасного захворювання багатьох людей. Тому головне — одразу звертатися до лікаря, якщо заслабли та стрімко зросла температура до 39 градусів. Це обов'язково. Якщо лікування чи госпіталізація призначене вчасно, то в людини більше шансів вийти з хвороби живим і без ускладнень.

В інтернеті обговорюють можливість пандемії пташиного грипу. Я не бачу для цього підґрунтя. Починаючи з 2005 року, коли в Криму відбувся спалах захворювання серед птахів, від пташиного грипу в Україні не померла жодна людина.

Зараз ви читаєте новину «Робити щеплення від грипу сьогодні вже пізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути