пʼятниця, 28 жовтня 2016 07:50

Проти українців готують новий закон

Давно ходять чутки: за продавлювання крізь Верховну Раду "потрібного" закону народні депутати отримують від зацікавлених осіб чималі гроші. Зараз великі сумніви викликає закон "Про енергетичну ефективність будівель".

Якщо за нього проголосують, нас із вами очікують нові стреси. Вони трохи приглушать розпачі, викликані захмарними комунальними тарифами, але — за принципом "подібне витісняється подібним".

Закон "Про енергетичну ефективність будівель" зобов'яже всіх без винятку власників помешкань — і в багатоповерхівках, і в приватному секторі — провести енергетичний аудит і енергетичну сертифікацію. І те, і друге, звичайно ж, — власним коштом.

Розробники заспокоюють. Ціна буде необтяжлива, а видані документи вважатимуться дійсними протягом 10 років. Якщо не змінюватиметься енергетичний профіль будинку. І називають попередні розцінки.

Енергоаудит споруди до 100 квартир коштуватиме 9,5 тис. грн. Тобто, якщо квартир 96 — кожен власник заплатить близько сотні, якщо 48 — удвічі більше. Але остаточна ціна залежатиме від площі й обладнання, яке використовуватиме аудитор для своїх процедур. Тож сума може зрости.

Без сертифіката енергетичної ефективності квартири ви не зможете її ні продати, ні здати в оренду. А за відсутність цього документа заплатите штраф — від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів.

Проект закону вже двічі надходив до Верховної Ради і двічі відхилявся. Нинішнє подання — третє.

Нескладно припустити, що ініціатори проекту антинародного за змістом закону мають напоготові якогось нового Курченка, який швиденько розгорне мережу енергетичних аудиторів і виграє відповідний тендер. Уявляєте, які підуть гроші? Не один мільйонер піднявся свого часу, вклинившись посередником і знімаючи 1–2 гривні за поповнення рахунку мобільного телефона. А тут з кожного поставленого в Україні будинку падатиме одразу по 10–15 тисяч. Плюс вартість обов'язкового сертифіката з кожної квартири.

Як на мене, корупційну складову закону "Про енергетичну ефективність будівель" видно неозброєним оком. Якими благородними словами він не обставлявся б.

Законопроект зареєстровано в липні. Наприкінці вересня комітет із питань будівництва, містобудування й житлово-комунального господарства Верховної Ради рекомендував прийняти його в першому читанні. Голосування у сесійній залі відбудеться найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Проти українців готують новий закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути