пʼятниця, 18 березня 2016 05:15

Продавати землю можуть дозволити з наступного року

Кабінет міністрів збирається дозволити продавати землі сільськогосподарського призначення з наступного року. Про це йдеться у плані дій Кабміну на 2016-й.

Ринок землі відкриватимуть у два етапи. З 2017 року продавати її зможе держава, а з 2019‑го — громадяни. "Це дасть можливість власникам розпоряджатися своїм майном, сприятиме розвитку бізнесу і залученню інвестицій", — сказано в документі.

Законодавчу базу уряд обіцяє сформувати до кінця березня і подати до парламенту.

— Зараз повноцінного ринку української землі не може бути з двох причин: технічної та соціально-­економічної, — каже економіст 42-річний Андрій Новак. — Досі не маємо повноцінного кадастру земель та їх класифікації. Але головне — бідність українців, особливо в селах. Продаж землі можна дозволити, коли суттєво зросте рівень життя. Щоб селяни не збували її за безцінь, аби вижити.

Крім того, нині держава — у стані війни. Її активи мають мінімальну ціну. Після скасування мораторію вартість землі зросте, але не так, як у мирний час. Зняття заборони зараз вигідне тим, хто має кошти на скуповування земель.

До відкриття ринку слід також вирішити, чи допускати на нього іноземців. Щонайменше, потрібно заборонити купівлю наших земель громадянами й підприємствами Російської Федерації.

Без референдуму приймати подібні рішення не можна. Адже йдеться про землю — ключовий ресурс української нації.

Зараз ви читаєте новину «Продавати землю можуть дозволити з наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути