середа, 23 травня 2012 06:00

"Прийняття Грузії в НАТО цілком можливе"

Автор: фото з сайта www.euroatlantica.info
  Сергій Джерж: ”Грузії потрібно не загострювати ситуацію в регіоні”
Сергій Джерж: ”Грузії потрібно не загострювати ситуацію в регіоні”

Грузія дуже імовірно стане повноправним членом НАТО 2014 року. Президент Михаїл Саакашвілі заявив про це на саміті Альянсу в американському місті Чикаго.

— На саміті йшлося про вступ чотирьох країн: Грузії, Чорногорії, Македонії, Боснії та Герцеговини, — розповідає голова координаційної ради Громадської ліги Україна — НАТО Сергій Джерж, 48 років. — Чорногорія досягла значних успіхів в оновленні збройних сил, демократичних стандартах. Має найбільше шансів на членство. Македонія має лише одну перепону: офіційна назва країни — Колишня Югославська Республіка Македонія. Проте бажає мати називатися просто Македонія. Греція з цим не погоджується, бо має однойменну провінцію. Боснію й Герцеговину критикують, що не рухається до натовських норм і стандартів.

Дуже важливо, що у Грузії є консенсус політичних еліт і населення щодо вступу. Проте є проблеми з вимогою відсутності прикордонних конфліктів, зокрема відносини Грузії та Росії. РФ підтримує незалежність Абхазії й Південної Осетії. Грузія їхньої незалежності не визнає. Очевидним є наявність російських військ на територіях і напруження. Утім, з юридичної точки зору, конфлікт своєрідний. Адже Грузія не висуває територіальних претензій до Росії, а Росія — до Грузії. У цьому може бути маневр для грузинських юристів-міжнародників, які будуть доводити правомірність вступу Грузії до НАТО. Тож, на мою думку, рішення про вступ Грузії в НАТО цілком можливе. Країні потрібно не загострювати ситуацію в регіоні.

Також потрібні невеликі зусилля в інших напрямках. Військові повинні знати англійську. Слід уніфікувати системи зв'язку між різними підрозділами. Топографічні карти треба узгодити з натовськими. Децентралізувати систему прийняття рішень в армії. Грузинська армія невелика, тому їй значно легше досягти цих перетворень.

Грузії переозброєння не потрібне. В НАТО зараз 40 відсотків країн колишнього соціалістичного табору зі старою зброєю. Це і автомати Калашникова, і танки системи "Т", автомобілі КрАЗ, "Урал". Техніку оновлюватимуть поступово.

Зараз ви читаєте новину «"Прийняття Грузії в НАТО цілком можливе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути