середа, 16 грудня 2009 18:11

При Тимошенко зміцниться авторитет влади

Автор: фото з сайту tymoshenko.com.ua
  Юлія Тимошенко: ”2010-й стане роком відродження для України”
Юлія Тимошенко: ”2010-й стане роком відродження для України”

Унікальність теперішньої передвиборної кампанії в тому, що вперше в українській історії всі кандидати протистоять одному — Юлії Тимошенко. При цьому прем"єр-міністр єдина пред"явила суспільству системну, логічну і зрозумілу програму розвитку країни.

Раніше інших оцінили ситуацію, що склалася в нашій країні, впливові європейські політики, які не приховують, що саме з Тимошенко зв"язують надії на позитивні зміни в Україні. Євросоюз, як і Росія, однаково не зацікавлені в тому, щоб Україна залишалася "сірою зоною" і джерелом нових проблем для сусідів. Підтвердженням цієї думки стали і нещодавні рішення російської сторони, що зняли навіть теоретичну можливість нової газової кризи, і привітне шанобливе ставлення до Тимошенко на останніх самітах Європейської народної партії. І найголовніше — рішення Євросоюзу направити до України експертів, які допоможуть уряду розробити конкретні кроки і дії з реалізації передвиборної програми Тимошенко.

— Питання "що робити?" перед нами не стоїть — це очевидно. На питання "як це зробити краще всього?" ми дамо відповідь з європейськими партнерами, — сказала з цього приводу прем"єр-міністр.

У цілому передвиборна програма Тимошенко зводиться до реалізації гасла про те, що Україна повинна вийти на європейський рівень розвитку. На відміну від пропозицій інших кандидатів, багатих популістськими деклараціями, команда Юлії Тимошенко розробила прагматичні рішення, які можливо реалізувати. А вміння втілювати такі рішення в життя команді Тимошенко, як показала робота її уряду в складний кризовий час, на займати. Як говорять у таких випадках, охочий знайде можливості, а неохочий — відмовки.

Судячи з тих пакетів документів, які розроблялися соратниками прем"єр-міністра протягом двох останніх років і тепер затверджуються урядом, уже можна виділити етапи "проекту нової України".

Першими кроками Тимошенко на посту президента будуть — формування кола однодумців у владі та вибудовування дієвої владної вертикалі.

— Після президентських виборів не потрібно буде ніяких виборів або довиборів у Верховну Раду. Як тільки піде передвиборне протистояння, дієздатна більшість у парламенті буде створена за 3 хвилини. І діятиме у фарватері, чітко окресленому президентом, — каже Тимошенко.

Спростувавши заяви супротивників про авторитаризм, прем"єр-міністр пояснила, що недієздатність української влади пояснюється головним чином постійною боротьбою кланів і особистими інтересами корупціонерів. Викорінювання цієї проблеми можливе зовсім не авторитарними методами, а тільки широкою реформою всієї системи влади. Окремим елементом цих реформ стане затвердження закону про опозицію, який дозволить реально контролювати дії влади. Команда Тимошенко декілька років добивалася затвердження цього документа, але зустрічала протидію політичних сил, створених як прикриття олігархічних груп. Тіньовим бізнесменам і політикам, що прикривають їх, із зрозумілих причин не потрібний державний контроль і порядок у країні.

У цілому передвиборна програма Тимошенко зводиться до реалізації гасла про те, що Україна повинна вийти на європейський рівень розвитку

Тимошенко знає, що з цим робити, і обіцяє призначити чесних і вольових керівників у системоутворюючі відомства, від яких залежить законність, — Генеральну прокуратуру, Національний банк, в органи місцевої влади.

— Після цього можна буде збудувати надійну і сильну вертикаль влади, — пояснює вона.

Паралельно в Україні буде введений в дію антикорупційний пакет із 14 документів, який уряд на початку грудня вже оприлюднив.

Мова йде про жорстке наведення порядку у витрачанні державних коштів, тотальному контролі за діями всіх чиновників. Для цього будуть створені два незалежні антикорупційні органи, діяльність яких буде чітко регламентована інструкціями й межами повноважень. Крім того, уряд передбачив різке скорочення всіх бюрократичних процедур, які стали основним джерелом так званої "побутової корупції". Чиновники повинні будуть звітувати перед державою і суспільством не про формальні доходи, а про реальні витрати.

Одночасно з введенням широких антикорупційних заходів нова влада ініціює проведення судової реформи.

— Якщо ми хочемо побудувати державу, яка працює на користь своїх громадян і захищає їх, то потрібно почати з системи правосуддя, — каже Тимошенко. Уряд уже оприлюднив комплекс заходів, які зводяться до нового принципу призначення суддів і контролю за винесенням судових ухвал.

Чиновники повинні будуть звітувати перед державою і суспільством не про формальні доходи, а про реальні витрати

— Сьогодні судді призначаються корупційним лобі в парламенті й потім захищають інтереси мафії. Простій людині безглуздо стукатися в двері суду — це не суд сьогодні, — вважає кандидат у президенти, відзначаючи, що доб"ється реформи судової системи.

Названі заходи, як підтверджують економісти, приведуть ще і до поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Адже досі країну вважали страховищем для цивілізованого бізнесу і раєм для мафіозних угруповань. Заявлені Тимошенко реформи за рік можуть радикально змінити ситуацію, що забезпечить економічну свободу, промислове зростання і розквіт малого підприємництва. Прем"єр-міністр упевнена, що 2010-й стане роком відродження для України.


Тимошенко має намір перші ж доходи направити на соціальні програми, які у всі роки української незалежності фінансувалися за залишковим принципом.

Виплативши 6,5 млн людей першу частину компенсацій за внески, що знецінилися, в Ощадбанку СРСР, Юлія Тимошенко спростувала політичні заяви, які звучали багато років, про те, що це зробити неможливо. Днями прем"єр-міністр підписала угоду зі Всеукраїнським союзом ошуканих вкладників, зобов"язавшись довести до кінця почате, вже на посту президента.

Голова уряду запевняє, що в держави вистачить на це грошей, якщо бюджетні кошти не розкрадатимуться, як у колишні роки. Адже, незважаючи на світову кризу, уряду вдалося реалізувати крупні інфраструктурні проекти, що залишалися замороженими з 1990-х. Будують дороги й аеропорти, стадіони та готелі до Євро-2012. На відкритті нового шляхопроводу на об"їзній дорозі навколо Луганська Тимошенко сказала, що до нового року буде здана в експлуатацію найбільша в Європейському Союзі і СНД Дністровська гідроелектростанція. Уряд уже підписав контракти про експорт електроенергії.

— Україна не просто встає на ноги, вона створює нові проекти, нову якість життя на десятки років уперед, — зазначає прем"єр-міністр.

Якщо з листопада уряд підвищив соціальні виплати і бюджетні зарплати найменш захищеним категоріям населення, то вже з березня в Україні будуть встановлені абсолютно нові соціальні стандарти. Зарплати і пенсії в країні перестануть бути принизливою подачкою, а перетворяться на гідну винагороду за працю — до цього прагне уряд Тимошенко.

— Ми все це зробимо, — з упевненістю говорить вона.

Прем"єр-міністр регулярно буває в різних регіонах України, спілкується з простими людьми і не з чуток знає про їх життя. Вона просить українців потерпіти ще трохи.

Юлія Тимошенко пояснює, що політичні супротивники до останнього намагатимуться погіршити ситуацію, щоб протидіяти їй на виборах.

— Але люди не дурні, вони бачать, що відбувається, — говорить прем"єр-міністр. Звертаючись до українців, вона завірила їх: зробить усе, щоб з 2010 року вони, нарешті, забули про тривалий 18-річний перехідний період, що перетворився на суцільний смутний час:

— Я хочу, щоб ви почали гордитися нашою рідною державою, кожним містом, кожною областю, тому що в кожному куточку нашої країни є чим і ким пишатися.

Більшість проводитиме пропрезидентський курс

— Після обрання Тимошенко президентом ніяких перешкод для створення чіткої вертикалі влади не буде, — переконаний політолог Ігор Рябцев. — У короткий час буде створено працездатну коаліційну більшість — для цього є всі підстави.

Отже, більшість буде проводити чіткий президентський курс. Це, у свою чергу, робить непотрібними дострокові вибори до парламенту. У той час, коли в країні спостерігається непроста економічна ситуація, такі дії нового президента будуть сприйняті адекватно і всередині країні, і ззовні.

Зараз ви читаєте новину «При Тимошенко зміцниться авторитет влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути