пʼятниця, 15 квітня 2011 00:45

"Президент живе ілюзією, що зможе представляти інтереси Росії в Євросоюзі"

У вівторок глава російського уряду Володимир Путін побував із візитом у Києві. Переконував українське керівництво приєднатися до Митного союзу. Президент Віктор Янукович прямої відповіді на цю пропозицію не дав. "ГПУ" попросила експертів прокоментувати візит.

Чи добився Володимир Путін свого?

Леонід Тупчієнко, 70 років, політолог, Київ:

— Путін прагне, щоби Росія була інформаційно присутня в Україні не лише шлягерами і шоу, а й на політичному рівні. Якщо раніше Москва ставила завдання роз'єднати українських політиків, то тепер прагне підкорити їх. Якщо колись Кремль шукав у нас сили, орієнтовані на Росію, то зараз хоче залучити провідні галузі нашої економіки — насамперед енергетику і металургію — до своїх бізнесових програм. Але в Україні олігархічно-кримінальний капітал починає захищати свої інтереси. Тому російський прем'єр і не добився свого. Фактично, йому ввічливо відмовили.

Олександр Храмчихін, 43 роки, політолог, Москва:

— Ця поїздка для Володимира Путіна безрезультатна. Він нічого не домігся.

Чому Віктор Янукович не дав прямої відповіді щодо Митного союзу?

Л. Т.: Україна має угоди з усіма країнами, які входять до Митного союзу. Це ніяк не позначається на розширенні взаємовигідних відносин. Тому Януковичу немає на що погоджуватися. Правда, він і досі живе ілюзією, що зможе представляти інтереси Росії в Євросоюзі.

О. Х.: Віктор Янукович керує країною, яка складається з двох частин. Тому він не має можливості занадто сильно схилятися в якийсь один бік і завжди маневруватиме між Європою та Росією. Його застерігає приклад Віктора Ющенка, який сильно схилився в один бік, і це дало гіркий результат. Тому ніяких шансів, що Янукович погодиться на Митний союз, не було.

Чим вигідний Україні цей союз?

Л. Т.: Російський прем'єр казав, що від участі в Митному союзі ми отримаємо до 9 мільярдів доларів. Але ніяких розрахунків не представив. Це свідомий обман. Україні цей союз не вигідний. Ми входимо до Світової організації торгівлі. Будь-які односторонні кроки в бік Москви погіршуватимуть наші позиції на світових ринках.

О. Х.: Митний союз зараз не існує навіть для Росії, Білорусі й Казахстану, які в нього вступили. Тому важко зрозуміти, кому і що в ньому вигідно, тим більше — Україні.

Чому Росія зацікавлена у приєднанні України до Митного союзу?

Л. Т.: Інтерес один — балачками про економічну вигоду підкорити українців політично.

О. Х.: Росія вважає, що цей союз — тільки перший крок до інтеграції більш високого рівня, створення своєрідної суміші Європейського і Радянського Союзу. Це проект політичний та ідеологічний. Він передбачає часткове відновлення СРСР в урізаному, але більш оптимальному вигляді.

Чи Кремль і далі просуватиме це питання?

Л. Т.: Ми доходимо до часу "ікс" у двосторонніх відносинах. Не випадково було сказано, що у червні під час зустрічі міждержавних комісій на чолі з президентами відбудеться обмін пропозиціями щодо поглиблення співпраці. На жаль, Україна не готова   протистояти тиску Кремля. Тому ситуація вимагає гуртування політичних сил і визначеності — й національної, й міжнародної.

О. Х.: Гадаю, що проcуватиме, якщо в Україні не відбудуться чергові потрясіння, як приміром помаранчева революція. Для кремлівських керівників це найважливіший політичний проект, хоча вони своїх намірів не надто афішують.

Зараз ви читаєте новину «"Президент живе ілюзією, що зможе представляти інтереси Росії в Євросоюзі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути