пʼятниця, 01 квітня 2016 10:30

Президент готовий провести вибори на Донбасі

Автор: ФОТО З САЙТА www.president.gov.ua
  Президент Петро Порошенко передав місту Краматорськ 60 автомобілів швидкої допомоги
Президент Петро Порошенко передав місту Краматорськ 60 автомобілів швидкої допомоги

— Ми готові провести чесні вибори, — говорить президент України 50-річний Петро Порошенко 28 ­березня під час візиту до Краматорська на Донеччині. — Мінські домовленості передбачають відновлення українського суверенітету на окупованих територіях через процедуру виборів. Якщо хтось, хто не забруднив руки кров'ю, у кого Україна в серці, прийме рішення брати участь у цих виборах і буде обраний народом Донбасу, я — як президент України — матиму справу з ним.

Президент розповів про запуск із 14 травня поліції у Краматорську та передав місту 60 автомобілів швидкої допомоги.

— Порошенко зробив цю заяву для закордонних партнерів та учасників переговорного процесу щодо Донбасу, — каже політолог Володимир Фесенко, 57 років. — Він наголосив, що Україна готова виконувати Мінські домовленості, але якщо це робитиме й інша сторона.

Вибори можуть бути проведені лише за умови дотримання безпеки. І не бойовиками ЛНР і ДНР її потрібно забезпечувати. Якщо вони не погоджуються, щоб це робила Україна, може бути міжнародна поліцейська місія ОБСЄ.

Раніше говорили про миротворчу місію Євросоюзу. Росія виступила проти. ЄС теж був не в захваті. Не хочуть посилати своїх людей у гарячу точку. А в місію ОБСЄ ­можуть входити представники не лише Європи, а й Канади, наприклад. Для України принциповою є відсутність у ній росіян. ­Поліцейська місія має слідкувати, щоб не було втручання у виборчий процес на дільницях, використання зброї, не арештовували українських представників. Інша миротворча місія має взяти до виборів під контроль російський ­кордон. Уже визначили 12 місць, де мають бути як пропускні пункти, так і окремі позиції між ними для контролю — щоб не заходили військова техніка і збройні формування. Ще одна важлива вимога — переселенці повинні мати право і можливість голосувати й балотуватися.

Після забезпечення безпеки на окупованій нині території потрібно буде узгодити графік подальшого руху. ­Верховна Рада має подати законопроект про вибори там. Вимоги до нього прописали ще торік у додатку до закону про особливий порядок місцевого ­самоврядування в окремих районах Донецької та ­Луганської областей. Вибори ­можливі лише за українським законодавством, під керівництвом ЦВК України, за участю українських політичних партій. Має бути свобода для діяльності українських засобів масової інформації.

Протягом місяця після ухвалення закону контроль над кордоном має перейти до місії ОБСЄ. Одночасно затверджується графік виведення іноземних найманців та військової техніки.

Усе слід зробити протягом 90 днів, за минулорічними домовленостями.

Зараз ви читаєте новину «Президент готовий провести вибори на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути