пʼятниця, 15 лютого 2013 05:45

Позбутися наркозалежності вдається кожному двадцятому

Автор: підготувала Ольга БОГАЧЕВСЬКА
 

Попередні 40 років боротьби з наркотиками робили ставку на силові структури. Тепер віддають перевагу профілактиці. Кожен долар, вкладений у профілактичні заходи, дає у десятки разів більший ефект, ніж репресивні методи, пояснює експерт із наркополітики Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Павло Скала, 39 років.

— Кількість людей, які вживають наркотики, роками залишається на тому ж рівні. Чому? Із 1950-х вартість наркотиків що не рік падала, вони стають доступніші. Також відіграє роль специфіка наркобізнесу: що більше з ним борються, то він стає рентабельніший. Бо через ризики наркотрафіку дорожчають і наркотики.

В Україні кримінальну справу порушать за зберігання понад 0,005 грама наркотиків-опіатів (морфін, кодеїн, наркотин. — "ГПУ"). Це кількість наркотику, яка залишається у використаному шприці. У Росії ця норма в 100 разів вища. У країнах ЄС — у 300-400 разів. Тому рівень кримінального переслідування і правоохоронних операцій проти споживачів наркотиків зашкалює. Кількість засуджених за наркотики у нас поступається тільки кількості покараних за злочини проти власності. Але це ніяк не зменшило масштаби наркобізнесу. Сидять переважно наркозалежні, яких затримали за зберігання, і дрібні торгаші. Наркобарони продовжують працювати. Їх здебільшого покривають правоохоронці. У тому числі управління МВС з боротьби з незаконним обігом наркотиків. Нещодавно заарештували 13 працівників управління одного столичного району, які торгували наркотою, розбудувавши власну мережу.

Позбутися наркозалежності майже неможливо. У найкращому випадку це вдається 5 відсоткам. Сьогодні найпрогресивніша політика передбачає зменшення шкоди від уживання наркотиків. Якщо людина наркоман, її просять бути обережною щодо себе та інших. Наприклад, пропонують безплатно й легально замінювати використані шприци на нові. Наркозалежний може вдатися до замісної терапії — вживати пігулки з легальним наркотиком. В Україні 7,3 тисячі таких пацієнтів. Цифра не відбиває реальної картини, бо люди бояться ставати на облік. Для нашої міліції лише справа техніки, щоб таких "засадити".

Зараз ви читаєте новину «Позбутися наркозалежності вдається кожному двадцятому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути