пʼятниця, 12 серпня 2016 00:05

Популярність російського президента знизилася

29% росіян характеризують своє ставлення до Володимира Путіна як симпатію. Про це свідчить опубліковане 8 серпня соціологічне опитування "Левада-центру".

31% опитаних відповів, що не може сказати про президента нічого поганого. Нейтрально ставляться до нього 17%.

Головними досягненнями Путіна ­назвали зміцнення армії та позицій РФ у світі. Невдачами — боротьбу з корупцією, рівень життя, зарплат і пенсій.

— Опитування показало незначне зниження популярності Володимира Путіна. Люди побоюються говорити правду, особливо про підтримку влади. З іншого боку, Володимир Володимирович залишається лідером, який для росіян утілює державу. Вважають, якщо піде Путін — буде розвал, анархія, хаос. До того ж не бачать альтернативи. Якщо не він, то хто? — каже російський політолог ­Лілія Шевцова, 66 років.

— Люди незадоволені, але поки що не зневірилися. Влада намагається вирішити кризу за рахунок суспільства, а не олігархів, тому вона поглиблюється. Перед виборами до Держдуми (заплановані на 18 вересня. — ГПУ) намагатимуться згладити брак бюджету на соціальні видатки. Кошти беруть із резервного фонду, але він може вичерпатися до кінця року.

Для підвищення популярності влада підмінює внутрішню політику зовнішньою, невдачі в країні — успіхом поза нею. Але вести зараз дві війни — не оголошену на Донбасі й оголошену в Сирії — складно. За рік на ці війни доведеться витратити близько 100 мільярдів доларів. Військовий патріотизм перестає відволікати суспільство від нагальних проблем. Невиплата зарплати та підвищення тарифів боляче б'є по росіянах.

На осінніх виборах провладна ­партія може отримати більшість. За рахунок бюджетного ресурсу — лікарів, учителів, держслужбовців. Влада робить ставку на низьку явку. Сподівається нейтралізувати суспільство, щоб воно взагалі не пішло на вибори. За тих, хто не прийдуть, проголосують бюджетники — от і перемога.

Зараз ви читаєте новину «Популярність російського президента знизилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути