Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2016 07:20

Популісти-антикорупціонери втягнули Україну в міжнародний скандал

Мільярдера Дональда Трампа обрали 45-м президентом Сполучених Штатів Америки. Виконуватиме обов'язки з 20 січня 2017-го.

У серпні політтехнолог Пол Манафорт звільнився з посади керівника передвиборчого штабу Трампа. Його ім'я виявили в документах "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Папери 31 травня оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко. Загальна сума виплат на ім'я Манафорта — ­нібито понад $12 млн. У ­2004–2012 роках політтехнолог був радником Віктора Януковича.

"Наявність прізвища Манафорта в "списках" не означає, що він дійсно отримав ці кошти. У графі одержувачів — підписи інших осіб", — повідомляли в Національному антикорупційному бюро. Воно розслідує цей епізод у рамках справи щодо "чорної каси" Партії регіонів.

"Сергій Лещенко фактично втручався у внутрішні справи США, фальсифікуючи кримінальні провадження, пов'язані з керівником штабу Трампа Полом Манафортом. Те, що він входить у склад "Блоку Петра Порошенка", зіпсувало можливості України якісно налагоджувати співпрацю з новим президентом", — говорить нардеп Іван Вінник, 37 років, в ефірі одного з телеканалів.

"Олігарх Віктор Пінчук став одним із спонсорів передвиборної кампанії Гілларі Клінтон. Під його диктовку в ній раптом почала брати участь українська "громадськість" під проводом Сергія Лещенка, Мустафи Найєма. Ці діячі не просто вплуталися в передвиборну кампанію США на боці одного з кандидатів. Вони втягли в це державні органи України, — пише в блогу юрист Олена Тищенко.

— Але одна справа, коли свою думку публікує проспонсований Пінчуком Лещенко або Найєм. Інша — коли державний правоохоронний орган, Національне антикорупційне бюро, відкриває досудове кримінальне розслідування відносно Манафорта, першого радника Трампа, за матеріалами і заявою Лещенка. Керівник органу Артем Ситник дає з цього приводу офіційну прес-конференцію. Лещенко публікує "розгромну" статтю в українських засобах масової інформації. Все це підхоплюється світовими й американськими медіа.

Виходить, це вже офіційна позиція держави Україна. При тому, що такі заяви, які зробило НАБУ, можна озвучувати тільки після погодження з Міністерством закордонних справ та Адміністрацією президента. Глава держави, за Конституцією, визначає її зовнішню політику.

Чи зробили з цього висновки самі "антикорупціонери"? Ні. Найєм опублікував статтю під назвою "Україна, яка пережила Януковича, переживе і Трампа". Хоча питання насправді стоїть так: чи переживе Україна популістів-антикорупціонерів, які втягують її в міжнародні конфлікти? Особливо з урахуванням того, що США є нашим стратегічним партнером і одним із небагатьох джерел нашої зовнішньої фінансової підтримки".

Зараз ви читаєте новину «Популісти-антикорупціонери втягнули Україну в міжнародний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути