пʼятниця, 12 квітня 2013 05:15

Податок на землю може зрости у 10 разів

Державне агентство земельних ресурсів опублікувало законопроект із пропозицією запровадити ринок землі. Якщо закон ухвалять, нові правила використання та володіння ріллею мають набути чинності з 1 січня 2016 року.

— Законопроект досить революційний, — вважає президент асоціації "Земельна спілка України" Андрій Кошиль, 41 рік. — Деякі пункти дуже дискусійні і потребують широкого обговорення із сільгоспвиробниками, фермерами, громадськими організаціями.

Наприклад, спірним є пріоритетне право держави перед громадянами на придбання земельних ділянок. Чим це держава в особі чиновника краща за громадянина? Запропонована складна бюрократична процедура продажу. Тепер покупець отримуватиме дозвіл на купівлю ділянки в органах земресурсів, а потім ще дві довідки, щоб здійснити купівлю-продаж. Відомо, що будь-яка довідка перетворюється на корупцію.

Пропонують сплачувати 1 відсоток нормативної оцінки землі (визначення державою вартості. — "ГПУ") до місцевих бюджетів при її оренді. Це можна вітати. Разом з тим, не зрозуміло, чому половина від тих коштів буде йти у держбюджет. Зрозуміло, що до села потім нічого не повернеться. Крім того, в 10 разів підвищується податок на землю. Зараз ставка становить 0,1 відсотка нормативної оцінки, а може стати 1 відсоток. Разом ці збори означають різке зростання податкового навантаження на агросектор.

Пропонують ввести обов'язковий розмір орендної плати за ділянку — мінімум 3 відсотки нормативної оцінки. Сьогодні за законом питання плати мають вирішувати дві сторони — орендодавець і орендар. Така можливість зникне. Це небезпечно, бо держава стрімко й непрогнозовано змінює нормативну оцінку. З початку 2012 року вона зросла на 75 відсотків. Якби закон уже діяв, то це означало б і пропорційне збільшення плати за оренду.

Окрім того, вводиться мінімальний термін за тимчасове користування землею — сім років. Зараз можна орендувати навіть на рік. З одного боку, власники ділянок не хочуть здавати їх надовго, бо орендна ставка росте. Вони прагнуть постійно тримати свого орендаря на припоні. Якщо той платить не вчасно, не погоджується на підвищення ціни за користування, можуть укласти договір з іншим. Хоча, з іншого боку, є питання збереження родючості. Бо орендарі при короткому терміні угоди витискають з ріллі всі соки.

Зараз ви читаєте новину «Податок на землю може зрости у 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути