середа, 08 травня 2013 06:45

"Певні види раку можна оцінити на око"

Автор: фото з сайта www.lissod.com.ua
  Алла Вінницька: ”Стартовим механізмом для розвитку раку є гострий хронічний стрес”
Алла Вінницька: ”Стартовим механізмом для розвитку раку є гострий хронічний стрес”

Україна посідає друге місце у Європі за темпами поширення онкозахворювань, стверджують у комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров'я. Щодня діагностують 442 випадки раку в українців, помирають 239 людей. Щороку хворих більшає, при тому в усьому світі, уточнює головлікар Лікарні сучасної онкологічної допомоги Алла Вінницька.

— Можна назвати кілька причин, — розповідає. — По-перше, середній вік населення планети збільшується, а онкологія — недуга саме літніх осіб. Виходить, усе більше людей доживають до своєї пухлини. По-друге, в Україні слабка діагностика та низький рівень знань медиків про принципи лікування. Третя причина — екологічні проблеми з чистою водою, задимленістю повітря від авто, викидання відходів у річки. Часом кажуть, що більшає онкозахворювань через Чорнобильську аварію. Насправді визначеної залежності не встановлено. Хіба трохи збільшилося випадків раку щитоподібної залози.

Як цьому зарадити?

— Відзначила б декілька заходів. Найголовніше — рання діагностика. У людини більше шансів вилікуватися, коли онкологію виявляють на ранніх стадіях. По-друге, пацієнти повинні мати доступ до адекватної медицини. У нас багато лікарів не знають, що треба проводити огляд здорових осіб, яких нічого не турбує. Третій крок — раз у рік жінкам обов'язково треба обстежуватися у гінеколога на виявлення раку шийки матки. Проходити мамографію — виявлення раку молочної залози. Цей вид раку займає перше місце у світі за захворюваністю та смертністю. Чоловікам після 45 років на виявлення раку передміхурової залози потрібно зробити лише простий аналіз крові. Четверте — раз у п'ять років чоловікам і жінкам після 50 проходити огляд на наявність поліпів (аномальне розростання тканин. — "ГПУ") або пухлини у товстому кишечнику.

Чому на рак страждають усе більше дітей?

— Найчастіше у дітей хвороба крові. Сьогодні її успішно лікують хіміотерапією. У багатьох може бути вроджена схильність до онкозахворювань. Якщо рак молочної залози був у родичів першої лінії —  матері, сестри, тітки по материнській лінії, існує велика ймовірність, що така людина захворіє. Вродженим може бути рак товстого кишечника.

Наскільки стреси збільшують ризик занедужати?

— Стартовим механізмом для розвитку раку є саме гострий хронічний стрес.

У кожної людини за добу утворюються 10-12 тисяч злоякісних клітин. Злоякісні утворення виникають тоді, коли імунна система перестає розпізнавати злоякісні клітини і знищувати їх. Ракові клітини починають безконтрольно ділитися. Тому все, що викликає ослаблення імунітету — сприяє виникненню раку.

Є стереотип, що рак невиліковний.

— Психологія така, що дізнавшись про хворобу, кожен думає: "Годі витрачати гроші та сили на лікування — все одно помру". Така реакція короткочасна. Потім людина мобілізується і звертається до спеціалістів. Але час втрачений. Крім того, важливо до кого звертатися. Навіть серед медиків трапляються такі, які не вірять у виліковність.

На якій стадії люди, як правило, звертаються до лікаря?

— На третій чи четвертій. Певні види раку можна оцінити на око. Фахівець легко виявляє передраковий стан чи пухлину. Це меланома, пухлина шкіри, рак шийки матки та прямої кишки. Для цього не потрібен складний огляд. Але є види раку, що себе не проявляють на перших стадіях. Наприклад, рак яєчників. Кіста на яєчнику ніяк не турбує жінку. А потім виявляють рак у запущених формах.

Лікування дороге?

— Одне з найдорожчих у світі. Технічні апарати, з допомогою яких роблять операції, дуже дорогі. Сьогодні для лікування раку застосовують хіміотерапію, променеву терапію. Це теж не дешево.

Скільки хворих виліковують?

— 60 відсотків. Це високий показник. На першій стадії недуги він значно вищий, близько 95 відсотків. Із кожним роком ростуть знання в онкології, створюють нові препарати. У світі активно використовують ліки, що впливають на біологію пухлини.

Як людина може зменшити ризик захворіти?

— Потрібно вести здоровий спосіб життя: не жиріти, багато рухатися, їсти чимало овочів і фруктів, забути про цигарки та триматися далі від курців, бо пасивне паління теж небезпечне. Хворим не треба панікувати. Головне — обов'язково лікуватися у спеціаліста високого класу. З кожним роком у медицини все більше шансів на перемогу недуги.

Зараз ви читаєте новину «"Певні види раку можна оцінити на око"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути