пʼятниця, 03 вересня 2010 03:13

"Озброєння армії дійшло критичної межі"

Автор: фото з сайта gdb.rferl.org
  Сергій Згурець: ”За останні три роки фінансування Збройних сил зменшилося вдвічі, відповідно поменшало і держзамовлень на військові технології”
Сергій Згурець: ”За останні три роки фінансування Збройних сил зменшилося вдвічі, відповідно поменшало і держзамовлень на військові технології”

На I Всеукраїнському форумі оборонної промисловості півсотні підприємств оборонно-промислового комплексу представили зразки сучасних озброєнь і військової техніки.

— Ситуація в українській оборонці вкрай негативна, — каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець, 39 років. — Причини цього — неефективність системи управління оборонно-промисловим комплексом і недостатня підтримка держави як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Проте зразки озброєнь і техніки підтвердили: навіть за скрутних умов українська оборонка здатна виробляти конкурентну продукцію.

Які найцікавіші розробки?

— Україна має передові зразки оборонної техніки з авіації, високоточних засобів ураження, ракет, систем захисту радіолокації, танків, окремих видів стрілецької зброї. Наприклад, наш автоматичний гранатомет пробиває 8-сантиметрову броню. Він стріляє набагато влучніше, ніж гранатомети, що їх застосовують у країнах НАТО. До того ж удвічі легший, важить лише 16 кілограмів, тому його може нести один солдат. Його спільно розробили кілька українських підприємств.

Наш автоматичний гранатомет пробиває восьмисантиметрову броню

Стратегічними проектами для української армії залишаються будівництво судна "Корвет", модернізація транспортного літака Ан-70, бойових вертольотів. А розробка системи повітряного захисту "Сапсан" допоможе створити неядерний протиповітряний щит над країною.

Які перспективи в цих розробок потрапити на озброєння армії?

— Зараз ми лише експортуємо насамперед високоточні засоби ураження, авіаційні ракети, засоби радіоелектронної боротьби і виявлення літальних апаратів, безпілотні літальні апарати й засоби боротьби з ними. Уряд частково згорнув підтримку багатьох проектів, поставивши під загрозу майбутнє вітчизняних Збройних сил та військово-промислового комплексу. Зменшено фінансування "Корвета", хоча значний внесок у нього зробили західні оборонні компанії. Якщо цей проект зупинити, під загрозою опиниться військово-технічна співпраця із Заходом.

Що врятує оборонку — державне замовлення чи приватні інвестиції?

— Зі 150 підприємств оборонки лише "Мотор-Січчю" та ще п"ятьма компаніями керує приватний капітал. Решта заводів працюють лише на держзамовлення. За останні три роки фінансування Збройних сил зменшилося вдвічі, відповідно поменшало і держзамовлень на військові технології. Зараз воно сягнуло загрозливо низького рівня — 570 мільйонів гривень. Хоча для реалізації вже розроблених і затверджених програм потрібно вдесятеро більше. Озброєння армії дійшло критичної межі: основна техніка, зроблена за півстолітніми проектами, застаріла і переважно не працює.

Зараз ви читаєте новину «"Озброєння армії дійшло критичної межі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути