пʼятниця, 23 вересня 2016 06:45

Опозиція не пройшла в російську Держдуму

Автор: ФОТО з сайта www.trinixy.ru
  Виборці на окрузі Республіки Комі в Росії намалювали ­Пікачу з мультфільму про ”Покемонів”. 18 вересня обирали депутатів до Держдуми. Жоден представник опозиції не ­пройшов
Виборці на окрузі Республіки Комі в Росії намалювали ­Пікачу з мультфільму про ”Покемонів”. 18 вересня обирали депутатів до Держдуми. Жоден представник опозиції не ­пройшов

На парламентських виборах у РФ більшість голосів здобула президентська партія "Единая Россия" — понад 54%. До Державної думи сьомого скликання також потрапили Ліберально-демократична партія Жириновського і комуністи, які набрали по 13%, та "Справедливая Россия" — 6%.

Жодна з опозиційних політичних сил не подолала 5-відсотковий бар'єр.

Вибори до Держдуми пройшли 18 вересня. Їх провели також у анексованому Криму.

Росія має двопалатний парламент. Верхня палата — Рада федерації, нижня — Дума. 450 депутатів обирають за змішаною системою. 225 — за списками політичних партій, решту — в одномандатних округах.

Цьогоріч явка виборців була найнижча в історії РФ, менше 48%. Верховна Рада України не визнає легітимність цих виборів.

— Результати виборів більшою мірою відображають настрої регіональних еліт, — каже російський політолог 63-річний Дмитро Орєшкін. — Вони зацікавлені мати хороші стосунки із федеральним центром, бо отримують гроші звідти. Не хочуть розчаровувати Кремль.

Явка низька, бо росіяни переживають розчарування. Ще рік тому були натхненні, а зараз не розуміють, що відбулося. Ніби РФ посилилася, Крим приєднала, підтримує росіян на Донбасі. Підвелася з колін і поставила на місце Сполучені Штати. Росію стали більше боятися й поважати. Отже, все має бути краще — а стало гірше. Очікування не збігаються з реальністю. А визнати, що помилилися, складно. Тому більшість переживає апатію.

Опозиція слабка, бо спирається на цінності 1990-х. Комуністичний режим тоді вмирав і більшість розуміла, що зміни будуть. Демократія була елементом оновлення. А зараз росіяни мають автомобілі, телефони, комп'ютери, зникли черги в магазинах. Люди вважають це заслугою Путіна. Хоча насправді все з'явилося ще до нього.

Зараз більшість не хоче оновлення. Чимало хто ледь зводить кінці з кінцями, але ж не голодують. Тому не розуміють опозицію, яка говорить про реформи.

Через вибори в Криму вся Держ­дума — нелегітимна. Росія вважає півострів своєю територією, тому всі партії там брали участь у виборах. А це — порушення міжнародного законодавства. Тим більше на півострові не було міжнародних спостерігачів.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція не пройшла в російську Держдуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути