четвер, 26 липня 2012 05:45

Одночасно йти на мера та в парламент можуть заборонити

Автор: фото з сайта www.glavcom.uа
  Віктор Чумак: ”Парламентські вибори можуть дати поштовх для появи третього сильного кандидата в мери”
Віктор Чумак: ”Парламентські вибори можуть дати поштовх для появи третього сильного кандидата в мери”

Повноваження мера Києва Леоніда Черновецького збігли в червні цього року. Дата нових виборів може бути визначена на позачерговій сесії парламенту в кінці липня.

— На сьогодні навіть із стратегічних міркувань владі призначати вибори мера Києва не з руки, — зазначає директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 54 роки. — Якщо проводити їх одночасно із парламентськими в жовтні, то можна завдати удару по найвірогіднішому кандидату від опозиції Віталію Кличку. Бо йому важко буде балотуватися одночасно на мера й у парламент і проводити велику кампанію на двох фронтах. Іншого жодного рейтингового кандидата, якій міг би протистояти нинішньому голові столичної держадміністрації Олександру Попову, в опозиції нема.

Але якщо Кличко пожертвує частиною виборчої кампанії на національному рівні, у нього є хороші шанси зайняти крісло мера. Кандидат від влади Олександр Попов ще не може зрівнятися з Кличком у рейтингу, попри те, що в Києві успішно провели Євро-2012, реконструювали чимало доріг.

Влада може підтягнути рейтинг Попова до кінця жовтня?

— Усе одно йому не вдасться обійти Кличка за цей час. При призначенні виборів мера на осінь Партія регіонів буде серйозно застосовувати адмінресурс. Та великої надії на це нема. Київ — не Донецьк. Тут усіх не перегнеш через коліно.

Щоб відсікти Кличка, влада може ухвалити зміни до виборчого закону і заборонити одночасне балотування на мера та в парламент. Тоді йому доведеться йти на більшу жертву — відмовитися від балотування в мери. Це розчарує киян, які вбачають в ньому альтернативу нинішній владі.

Які резони перенести вибори мера на весну?

— Для "регіоналів" це було б зрозумілішим. Пішла б ще одна хвиля розкрутки Попова. Київ — стратегічне місто для будь-якої влади, тому грошей шкодувати не будуть. Але парламентські вибори можуть дати поштовх для появи третього сильного кандидата в мери. Не можна скидати з рахунків колишніх голів районів, наприклад Віктора Пилипишина.

Зараз ви читаєте новину «Одночасно йти на мера та в парламент можуть заборонити ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути