вівторок, 24 травня 2016 05:45

Одеський припортовий завод хочуть продати за 13 мільярдів гривень

Кабінет міністрів має намір продати 99,6% акцій Одеського припортового заводу щонайменше за 13,175 млрд грн — тобто майже $524 млн. Таку стартову ціну уряд визначив 18 травня.

Аукціон відбудеться, якщо в ньому візьмуть участь не менше двох претендентів. Один із них повинен бути іноземним, але не російським.

"Оголосимо продаж у перших числах червня. Після цього впродовж 45 днів триватиме підготовка: потенційні учасники наді­шлють заявки та необхідний пакет документів. Їх вивчатиме приватизаційна комісія, — написав у мережі "Фейсбук" голова Фонду держмайна Ігор Білоус, 38 років. — 100% акцій заводу оцінили в $719,4 млн. $523,8 млн — це початкова ціна, з якої вже вирахували борг перед компанією "Остхем" (власник холдингу Дмитро Фірташ вимагав із заводу у Стокгольм­ському арбітражі $193 млн за постачання газу. Суд 16 березня виніс рішення на користь Фірташа. — ГПУ). В інвестиційних умовах є пункт про те, що новий власник зобов'язаний сплатити борги і не допустити нових".

— Заборгованість 5 мільярдів гривень — це злочин. Вона фіктивно сформована за рахунок зло­вживань посадовцями режиму Януковича. Прошу мій виступ вважати депутатським запитом, а відповідний документ я направлю генеральному прокурору, — заявив на засіданні уряду глава парламентського комітету з економічної політики Андрій Іванчук, 42 роки.

Участю в аукціоні цікавляться п'ять великих іноземних інвесторів, каже Білоус. Однак не називає їх.

— Суперниками в боротьбі за Одеський припортовий будуть Ігор Коломойський (виграв аукціон із приватизації підприємства 2009 року, запропонувавши за нього близько $500 млн, але результати торгів скасували. Олігарх оскаржує це рішення в суді) і Дмитро Фірташ. Якщо не через пряму участь у конкурсі, то в судовому порядку, — говорить екс-голова Фонду Держмайна 61-річний Олександр Бондар. — Найкращим власником була б західна компанія. Але в нинішній ситуації вони не ризикують вкладати гроші в Україні.

— Зараз ситуація несприятлива для приватизації — через падіння курсу гривні та не найкращий інвестиційний клімат, — каже економіст Борис Кушнірук, 49 років. — Але багато підприємств у державній власності не просто неприбуткові, а банкрути. Їх тримають на плаву дотації з держбюджету. Це стосується й ОПЗ (перший квартал 2016 року підприємство завершило з 418,6 млн грн чистого збитку. — ГПУ).

Одеський припортовий завод — найбільший виробник хімічної продукції в Україні. Левову її частку експортують. Також є монополістом із перевалки аміаку з країн СНД до морського порту.

Зараз ви читаєте новину «Одеський припортовий завод хочуть продати за 13 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути