пʼятниця, 07 вересня 2012 07:30

Очікують рекордний урожай кукурудзи

Автор: фото з сайта www.cci.zp.ua
  Володимир Лапа: ”Для дрібних фермерів торгівля на біржі Чикаго була чимось подібним до польоту на Марс”
Володимир Лапа: ”Для дрібних фермерів торгівля на біржі Чикаго була чимось подібним до польоту на Марс”

Майданчик Чиказької біржі для торгівлі зерном планують відкрити в Україні. Це великий позитив, особливо для невеликих господарств,     вважає експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років.

— Раніше для дрібних фермерів торгівля на біржі Чикаго була чимось подібним до польоту на Марс. Існували об'єктивні перепони — складність відкриття валютних рахунків за кордоном, оподаткування тощо. Тепер це все можна буде робити вдома. Це наблизить покупців до безпосередніх виробників. Але уряд має подбати про хорошу інформаційну кампанію. Біржу варто наблизити не лише фізично, але й ментально.

Які в нас врожаї цього року?

— Зерна — близько 46 мільйонів тонн. Торік було понад 56 мільйонів. Цього року склалися дуже жорсткі погодні умови. Багато вимерзло. Згодом посохло. Зниження на 10 мільйонів тонн не критичне.

Може бути дефіцит зерна?

— В Україні його не відчують, бо наше внутрішнє споживання — 25-27 мільйонів тонн. Але трохи зменшиться експорт. Частково втратимо валютні надходження до бюджету. В кожному разі — не катастрофічно.

Що продаватимемо за кордон?

— Уже досить активно експортуємо кукурудзу, бо ця культура вродила. Очікуємо 20-21 мільйон тонн. Це буде другий рекордний показник за роки незалежності. Можемо вийти на новий рівень у експорті кукурудзи — щонайменше 15 мільйонів на рік. Це робить Україну серйозним гравцем на світовому ринку.

Цьогоріч збільшились на 35 відсотків продажі за кордон українського зерна. З чим це пов'язано?

— Із минулорічним рекордним врожаєм як зернових, так і олійних культур. Отримали великі надходження від продажу зерна, ріпаку, сої, олії. Наступного року експорт може дещо скоротитися.

Зараз ви читаєте новину «Очікують рекордний урожай кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути