четвер, 08 листопада 2012 08:31

"Обама друкуватиме додаткові долари". Як вибори в Америці позначаться на економіці України

Автор: фото: НАТАЛІЯ ЧУБЕНКО
  Борис Кушнірук: ”США — найбільший у світі споживач. Якщо вони споживатимуть менше, тоді інші менше вироблятимуть”
Борис Кушнірук: ”США — найбільший у світі споживач. Якщо вони споживатимуть менше, тоді інші менше вироблятимуть”

Барак Обама вдруге став президентом США. Це свідчить про те, що Сполучені Штати продовжуватимуть свою економічну політику — друкувати долари, щоб повернути борги, вважає, економіст Борис Кушнірук, 44 роки.

— Попервах це мало вплине на нашу економіку. Кількість доларів і взагалі грошей в обігу залежать не стільки від їх друку, скільки від активності банків у кредитуванні. Пожвавлення кредитування призводить до того, що грошей стає більше. Ймовірно, CША надрукує більше доларів, а банки економіку не кредитуватимуть. Не буде збільшення доларової маси у світі. Тому не варто ці речі пов'язувати.

Інша річ, що Барак Обама просто не матиме іншого виходу, крім як друкувати додаткові долари. Його команда хоче запустити американську економіку. Але США не можуть розв'язати цю проблему, коли вони самі  фактично є центральним банком світу.

У чому головна проблема економіки США?

— Північні американці не одне десятиліття живуть не по кишені. Виробляють продукції значно менше, ніж споживають. Не можуть покрити свої витрати. Модель друкування додаткових грошей не допомагає. Але не все так просто. США — найбільший у світі споживач. Якщо вони споживатимуть менше, тоді інші менше вироблятимуть. Економічний спад Америки ланцюгом вдарить по світу. Ціни впадуть, почнеться нова хвиля кризи.

Яких змін очікувати, якщо переможе республіканець Мітт Ромні?

— На першому етапі ніяких. Потяг американської економіки дуже важко зупинити, хоч республіканці й намагатимуться. Чомусь також забувають, що разом із президентом американці обирають і третину сенату. Дуже залежить від того, хто туди прийде. А сенатори й конгресмени можуть створити багато проблем будь-якому президентові.

Як вибори в Америці позначаться на економіці України?

— Політика Обами не веде до подолання великої кризи. Він наростив державний борг США, який цьогоріч складе 16 трильйонів доларів, не розв'язав фундаментальної проблеми споживання і виробництва. Це тільки провокує світову кризу. Ось це може вдарити по нас, бо впадуть ціни на сировину, яку ми продаємо світові. Разом з тим ми не можемо скоротити імпорт. Він суттєво переважає український експорт. Усе це призведе до знецінення гривні.

Парадокс, Україна зацікавлена у поступовому та плановому падінні гривні. Недовиконання доходів цьогорічного бюджету України складе десь 30-35 мільярдів гривень. Іще 6 мільйонів — дефіцит Пенсійного фонду. Уже зараз гривню потрібно було б плавно опускати десь до 12 гривень за долар. Але тут є політичний чинник. Голова Нацбанку Сергій Арбузов мітить у крісло прем'єра. Він робитиме все можливе, щоб не допустити падіння нацвалюти і не стати в цій ситуації крайнім. Бо що для економіки здоровий глузд, для політиків — смерть.

Українська влада має козир у розмові з Вашингтоном

Перемога Барака Обами нічого особливого не змінює для України. Наша держава й далі перебуватиме під тиском великих геополітичних гравців. Одні намагатимуться її затягти до Євросоюзу. Інші — до Митного та Євразійського союзів, вважає директор Інституту політичного аналізу й міжнародних досліджень 56-річний Сергій Толстов.

— Якщо нова адміністрація Обами прийме поблажливе рішення щодо України, ми будемо цінними для них самі по собі, а не лише в контексті "шпильки в задниці Росії". Це буде одразу видно. Скажімо, відновлять програму фінансування з боку МВФ. Якщо ж ні, тоді Україну будуть мурижити ще певний час, аж до зміни влади в нас.

Може статися, що Вашингтон лобіюватиме зміну політичного керівництва в Україні.  Зокрема, й через останні українські вибори. Наприклад, перевибори в п'яти проблемних округах призведуть до остаточної дискредитації Віктора Януковича, й у нас будуть усі передумови до значних змін.

Козирем української влади є те, що вона може зробити геополітичний маневр — розвернутися на 180 градусів і вступити до Митного союзу. Там пересидіти період кризи у відносно поблажливому режимі енергопостачання. Але цього разу склалася парадоксальна ситуація — якраз окремі фінансові групи навколо Мітта Ромні могли б погодитися на таку зміну курсу України. А от ті, хто тісно співпрацюють із адміністрацією Обами, — аж ніяк.

 

Зараз ви читаєте новину «"Обама друкуватиме додаткові долари". Як вибори в Америці позначаться на економіці України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути