пʼятниця, 27 травня 2016 07:45

Про театр абсурду та російський слід в офшорних звинуваченнях президента

Коли у Верховній Раді, всупереч логіці, зареєстрували проект постанови про створення ТСК для розслідування офшорів Петра Порошенка, погодьтеся — це мало абсурдний вигляд. Ще б пак, адже голосувати за постанову пропонують саме ті, хто входить до списку 165 українців — власників офшорних компаній.

Однак цей абсурд став продовженням не менш парадоксальних звинувачень журналіста Дмитра Гнапа, що використані як привід для нечесної політичної боротьби.

Отож, коли оприлюднення панамських документів нічого опозиції не дало, розпочався гарячковий пошук нового "компрома­ту" на Петра Порошенка. Адже будувати звинувачення на тому, що він готувався до продажу власного бізнесу, опозиції незручно. Усі пам'ятають, що саме цього від президента вимагали численні заяви та публікації.

Ситуацію ускладнювало те, що президентський "Рошен" не тільки не уникав сплати податків, а й за підсумками року був серед лідерів, що сплатили до державного бюджету велетенські суми. Якби існувала неофіційна першість серед платників податків, то, перерахувавши до бюджету 1,3 млрд грн 2015 року, Центрально-­європейська кондитерська компанія випередила таких монстрів вітчизняного бізнесу, як Укрнафта, Укртелеком, Промінвестбанк. Не кажучи вже про благодійну діяльність. У Києві "Рошен" долучився до реконструкції театру на Подолі, надає багатомільйонну допомогу Охматдиту. Про це розповідав генеральний директор компанії В'ячеслав Москалевський.

Тому, коли Дмитро Гнап оприлюднив нові звинувачення на адресу бізнесу президента, багато українських опозиціонерів зітхнули з полегшенням — можна було знову кричати про "зраду".

Тим часом бажання будь-що дискредитувати Петра Порошенка було настільки жагучим, а жадоба прийти до влади настільки засліплювала очі, що ніхто не звернув уваги на вірогідність нового "гнапського компромату".

Звинувачення базувалися на платіжці, що переклала з грецької невідома кіпрська юристка з поширеним серед росіян ім'ям і грецьким прізвищем — Єлєна Константиноу. Вона заявила, що кіпрська офшорна компанія отримала готівкою майже 4 млн євро від компанії Петра Порошенка.

Перше, що насторожувало — дата платежу збігалася з датою, коли пакет акцій "Рошена" остаточно передали в довірче управління компанії Ротшильдів. Пізніше з'явилося офіційне спростування юристів — жодних готівкових переказів не було.

Абсурдне саме словосполучення "готівковий переказ". Якщо готівка, то не переказ — а валіза зі штабелями банкнот.

Публічно неодноразово наголошували — йдеться про те, що 25 березня 2016 року до акціонерного капіталу кіпрської компанії передали її частку в "Рошені". Саме це й стало оплатою за акції кіпрської фірми, говорять юристи "Авеллум і ICU".

Водночас іноземні банківські рахунки не відкривали, обігу грошових коштів не було. Акції передавали в рамках процедури переходу активів Петра Порошенка в довірчу власність компанії Ротшильд.

На цьому можна було б поставити крап­ку — чергові звинувачення, за які так радісно вчепилися в опозиції, виявилися порожніми балачками. Однак журналістів, які, на відміну від Дмитра Гнапа, роками розслідували оборудки Лео­ніда Кучми та "сім'ї" Януковича, зацікавила особа юристки. Бо все побудовано на її висновку.

Розслідувач 1990-х Олег Єльцов у статті "Про перерахований нал, убивство британського модельєра і fuck-чекінг" пише, що Єлена Константиноу — корінна росіянка з Москви Олена Богородицька. Свого часу вона вдало вийшла заміж за мільйонера.

Та її чоловіка грецького модельєра Аристоса Константиноу вбили. А свідчення Єлени дотепер викликають сумніви в рідних загиблого. Утім, навіть якщо не звертати уваги на кримінальну історію, що може бути приводом для шантажу російських спецслужб, вражають погляди Єлени на ситуацію в Україні. У "Фейсбуку" вона ненавидить і зневажає українську владу. Закликає захистити від київської хунти донбаських дітей.

Можна уявити, як зраділа кіпрська юристка, що за сумісництвом є консультантом торговельно-промислової палати РФ, коли до неї звернулися з перекладом, що міг дошкулити українському президентові.

У юриспруденції це називають конфліктом інтересів, що ставить під сумнів об'єктивність експерта. Проте не треба бути юристом, аби зрозуміти — подібні звинувачення слід перевіряти щонайменше в одного джерела. Або хоча б зважити на протилежну думку юристів, що продають "Рошен".

Однак бажання прославитися, отримати черговий грант, а може й фінансову допомогу від опозиції, виявилося сильніше за професійні стандарти. Тому сенсаційне "розслідування" таки з'вилося в ефірі.

Якось мій товариш помітив, що ми живемо в абсурдні часи. Коли політик із гомосексуальним досвідом запросто говорить про українське патріархальне село і християнську мораль. А опозиціонерка, яка понад 24 роки використовує офшори для політичної роботи й життя, удає "антиофшорну совість нації".

Залишається сподіватися, що, розглядаючи питання створення тимчасової слідчої комісії, більшість членів парламенту розуміють необхідність припинення цього театру асбурду, в якому фальшиво розігрують політичну виставу несмішні актори-­політики.

Зараз ви читаєте новину «Про театр абсурду та російський слід в офшорних звинуваченнях президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути