середа, 18 липня 2012 10:17

Новий закон про держзакупівлі дозволяє крутити сотнями мільярдів гривен

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

4 липня Верховна Рада ухвалила 20 законів, які стосуються економіки України та державного бюджету. Серед них закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель". Він є найкорупційнішим в історії нашої держави, вважає редактор інтернет-проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов, 39 років.

— Скандали із приватизацією, зокрема "Криворіжсталі", не можна рівняти до цього закону, — каже він.

Про що йдеться у ньому?

— Державні підприємства зможуть купувати товари і послуги, не дотримуючись закону про держзакупівлі, якщо вони оплачуватимуть їх своїми коштами, а не з держбюджету. За 2011 рік Україна здійснила закупівель загалом на 330 мільярдів гривень. Із них на 250 мільярдів закупили держпідприємства. Решту — за рахунок бюджету. Якби цей закон діяв торік, ми не дізналися б про ці 250 мільярдів, бо про них не було би навіть написано у "Віснику державних закупівель". Ця сума за розміром близька до щорічного бюджету країни.

Яка мета ухвалення закону?

— Це вигідно корупціонерам. Вони кажуть, що закупівлі проводяться за кошти, які належать підприємству. Це гроші від їхньої господарської діяльності й перебувають в обігу. Тому ними можна розпоряджатися, як забажає підприємство. Але ці установи не приватні, а державні. Це комунальні, казенні, всі інші підприємства, частка державної власності яких понад 50 відсотків. Наприклад, вугільне підприємство видобуває вугілля, продає його і отримує прибуток. Але воно є державне. Якщо підприємство у скруті, держава змушена підтримувати його фінансово. Купує в нього вугілля вдвічі дорожче, ніж на ринку, щоби воно зводило кінці з кінцями.

Комунальні підприємства живуть із того, що надають послуги населенню. Якщо видатки його зростають, то й ціна на послуги, воду, газ, світло теж збільшується. Наприклад, "Київенерго" постійно підвищує тарифи. Мовляв, через низькі розцінки воно збиткове. Половина підприємства належить Рінату Ахметову, друга — державі. Тому минулого місяця уряд виділив "Київенерго" 2,3 мільярда гривень на виплату компенсацій. Це гроші з бюджету. Водночас на початку липня підприємство бере на рік в оренду три автівки "тойота" за півмільйона гривень. Мовляв, це власні гроші підприємства. Як ними розпоряджатися — його особиста справа. Де-юре фінанси належать підприємству. Але споживач купує в нього послуги, тому повинен знати, за що він платить — тільки за гарячу воду чи ще й чиїсь "тойоти". З новим законом ми не зможемо простежити, що купує державне підприємство. Корупція значно зросте.

Якщо раніше можна було пильнувати, як витрачали кошти, чи допомагало це боротьбі з корупцією?

— Час від часу допомагало. Яскравий приклад — пластикові кілочки Юри Єнакієвського (прізвисько одного з нардепів від Партії регіонів. — "ГПУ"). Торік держпідприємство "Центр державного земельного кадастру" вирішило купити в компанії "Інвестеко" межових знаків на 5 мільярдів гривень, щоби позначати ними межі всіх земельних ділянок України. Вартість одного кілочка понад 100 гривень. Хоча насправді він коштує всього 5-7. Крім того, цей спосіб розмежування ділянок застарілий — так іще за Леніна робили. Багато країн використовують супутникову систему навігації. Це дешевше й ефективніше. Ми написали про цю аферу, і за три тижні держпідприємство відмовилося від пластикових кілочків.

Чому закон ухвалили поспіхом?

— Літо, Євро-2012 минуло, всі розслабилися. Ніхто не чекав подібних ініціатив. Тим більше під час протестів навколо "мовного" законопроекту депутатів від опозиції не було в парламенті.

Цей закон іще торік хотіли прийняти. Світовий банк навіть підтримував ініціативу. Запросив шведських юристів для аналізу законопроекту. Експерти прочитали його у перекладі, який з уряду надіслали, й не помітили значних порушень. У нас очі на лоба полізли. Ми почали розповідати, в чому небезпека такої ініціативи. Світовий банк змінив свою позицію. Документ пройшов лише перше читання. А вже навесні Віктор Янукович налагодив відносини з США — американці отримали дозвіл на освоєння покладів нафти і газу в шельфі Чорного моря. Тому тепер добитися від Штатів критики нашої влади важко. Вони називають наші проблеми "внутрішніми справами". Маю надію, що в Януковича ручка зламається і він не підпише закону.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон про держзакупівлі дозволяє крутити сотнями мільярдів гривен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути