середа, 19 грудня 2012 00:00

Нова хвиля приватизації прокотиться за заниженими цінами

Автор: фото з сайта www.resscenter.ukrinform.ua
  Володимир Ларцев: ”Люди лише програють. Приватний капітал витискатиме з них усе, що можна”
Володимир Ларцев: ”Люди лише програють. Приватний капітал витискатиме з них усе, що можна”

Фонд держмайна затвердив перелік підприємств, що виставлять на продаж 2013 року. Серед них декілька обленерго, облгазів, ТЕЦ, фабрик зі збагачення руди, вугільні шахти.

— У роздержавленні певних підприємств є чітка логіка. Насамперед в енергетичній галузі, — переконаний 54-річний Володимир Ларцев, директор Центру антиолігархічної політики, екс-радник голови Фонду держмайна України. — Наближені до влади олігархи вибудовують економічний ланцюг. Їм важливо мати у власності весь цикл підприємств від виробництва до розподілу кінцевого продукту. Це дозволяє приховувати ціноутворення на свою продукцію і демонструвати державі, що вони збиткові або малорентабельні. Таким чином такі підприємства не лише уникають податків, а ще й отримують дотації.

Тобто вони створюють монополії?

— Так, це монополії. Але вони не природні економічні, а створені штучним насильницьким способом — через зв'язки в політичних колах. Це євразійська модель.

По-друге, об'єкти, що приватизують 2013-го — це або ті, що не встигли приватизувати цьогоріч, або ж високорентабельні підприємства типу Одеського припортового заводу. Виникає парадокс — на початок року запланували 10 мільярдів гривень надходжень від продажу облгазів та міськгазів. Але терміни весь час зсували. Усе через те, що в наших олігархів не вистачало коштів купити цю величезну кількість підприємств. Навіть за тими копійчаними цінами, що їх продають. Вони шукають гроші, закладаючи своє майно в російських та європейських банках. Водночас олігархи отримують кошти на приватизацію й від самої української держави — через різні дотації, ухилянням від податків тощо.

Хто на які підприємства претендуватиме?

— Енергетичними об'єктами традиційно цікавляться Рінат Ахметов та Олександр Бабаков. Облгазами — Дмитро Фірташ та Віктор Вексельберґ, російські компанії. Гадаю, сюди намагатиметься втиснутися і "сім'я" з підприємствами Олександра Януковича (сина глави держави. — "ГПУ"). У вугільній промисловості — той-таки Ахметов та Януковичі. Тим більше, зараз на продаж виносять і шахту імені Засядька, яку ніяк не може прибрати до рук Юхим Звягільський. Нафтопродукти цікавлять Фірташа, Ігоря Коломойського, Вадима Новінського.

Чи можуть бути несподіванки, як-от поява західних інвесторів?

— У всіх випадках власників визначатимуть на підготовчій стадії приватизації у вузькому колі олігархів. Можуть бути суперечки між Коломойським, який став опозиційним олігархом, та рештою. Але, гадаю, вони дійдуть згоди.

Скільки ця приватизація принесе державі?

— 6,5-7 мільярдів гривень. Якщо продаватимуть Одеський припортовий, то він один коштуватиме щонайменше 7-8 мільярдів.

Це реальні ціни?

— Занижені у два-чотири рази. Схема дуже проста. Олігарх наперед купує якийсь мінімальний обсяг акцій підприємств. Встановлює там свій менеджмент. Той, за рахунок тіньових схем, різко погіршує фінансовий стан об'єкта і за копійки його продають собі ж.

Що люди отримають від нового витка приватизації?

— Олігархічна монополія, як і будь-яка інша, веде до безконтрольного підвищення цін. Люди лише програють. Приватний капітал витискатиме з них усе, що можна.

Зараз ви читаєте новину «Нова хвиля приватизації прокотиться за заниженими цінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути