пʼятниця, 11 листопада 2016 06:40

"Нічого не зробив ні для Одеської області, ні для України"

Автор: ФОТО З САЙТА www.mignews.com.ua
  Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі тестує велосипед із незаконно ввезеної до України партії, 1 червня 2016 року. ”Володимир Гройсман дав розпорядження не утилізувати велосипеди, а роздати їх дітям”, – заявляв він
Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеіл Саакашвілі тестує велосипед із незаконно ввезеної до України партії, 1 червня 2016 року. ”Володимир Гройсман дав розпорядження не утилізувати велосипеди, а роздати їх дітям”, – заявляв він

— Я вирішив подати у відставку і почати новий етап боротьби. Я — той солдат, який іде стільки, скільки може, а потім — скільки треба для повної перемоги. Для того, щоб ­визволити Україну від корупційного бруду, — говорить 7 листопада 48-річний Міхеіл Саакашвілі.

30 травня торік президент призначив його головою Одеської облдержадміністрації.

— Одещину здають не лише корупціо­нерам — здають ворогам України. Президент особисто підтримує два клани — бандитський Геннадія Труханова (мер Одеси. — ГПУ) й корупційний Анатолія Урбанського (голова обласної ради. — ГПУ). Всю владу в області віддали цим двом і їхнім союзникам — сепаратистам із "Нашого краю" Антона Кіссе, — заявив Саакашвілі.

"Голова обласної державної адміністрації, начальник обласної поліції, прокурор області, начальник митниці — з однієї команди. Вся вертикаль. Таке "все включено" траплялося лише за "донецьких". Що ще було потрібно, щоб навести порядок в Одесі та регіоні? Що не дозволило працювати чи хто?" — коментує заяву екс-губернатора журналіст Сергій Іванов, 40 років.

Саакашвілі домагатиметься дострокових парламентських і президентських виборів.

"У Грузії його партія вибори вже програла. Так що відступати нікуди, — вважає політолог 41-річний Андрій Миселюк. — Звинувачення Саакашвілі на адресу президента і "Блоку Петра Порошенка" ознаменували офіційну появу ще одного гравця на тісному "антикорупційному" полі. Він відкрито пішов проти того, хто привів його на посаду і використав у боротьбі проти конкурентів.

У напрямку перевиборів Саакашвілі працював рік. Альтернативою їм бачив своє призначення прем'єром замість Яценюка. І тепер прямо визнав, що задля цього діяв скоординовано з президентом: "Порошенко говорив, що йому заважав Яценюк. Ми створили рух за очищення і допомогли його позбутися".

Однак крісло прем'єра Петро Порошенко віддав лояльному й прогнозованому Володимиру Гройсману. Звідси — нападки обманутого у своїх прем'єрських очікуваннях Саакашвілі на новий уряд.

Щось подібне сталося і з Одеським припортовим заводом. Його приватизацію зірвали зусиллями Саакашвілі та його грузинської силової вертикалі — тодішнього одеського прокурора Давіда Сакварелідзе й першого заступника директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углави. Була інформація, що в оточення Саакашвілі — одеських олігархів Олександра Грановського і Бориса Кауфмана — був інтерес контролювати це підприємство. У підсумку, попри кримінальне провадження і розслідування Національного антикорупційного бюро, завод повністю перейшов під контроль наближених до президента людей.

Саакашвілі звільнився від рамок державного чиновника й тепер зароблятиме політичні очки на жорсткій критиці президента і його оточення. Правда, раніше довіри до його слів було б значно більше".

"Головна проблема Саакашвілі полягала в тому, що він так і не вирішив, чим займатися в Україні або в Грузії. Після виборів розраховував повернутися у велику політику на батьківщині, — пише у "Фейсбуку" директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, 63 роки. — Але його партія вибори програла, тому довелося залишитися в Україні. Тут Саакашвілі рік метався між двома політичними проектами.

З одного боку, хотів стати кращим губернатором України і, за підтримки Заходу, перетворити Одесу в епіцентр реформ. З іншого, активно виступав у ЗМІ, піднімав собі рейтинг і формував імідж антикорупціонера. Міг очолити загальнонаціональний антикорупційний та реформаторський рух. Але час минав, а такий рух не з'явився. Саакашвілі не зумів досягти істотних результатів ні на посаді губернатора, ні на загальнополітичній сцені.

У нього були чудові шанси стати повноцінним українським політиком із потужною західною підтримкою. Але він захопився інтригами Адміністрації президента і розгубив весь свій імідж. Спочатку Порошенко розсварив його з прем'єром Яценюком. А далі — більше. Запекла боротьба, також на прохання президента, спочатку з олігархом Ігорем Коломойським, а потім — із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. А зараз Саакашвілі не потрібен Порошенку ні як боєць проти його політичних ворогів, ні як губернатор. Він став заважати політичним планам президента і комерційним інтересам його оточення".

"Адміністрація президента могла задіяти досвід, можливості й довіру до Саакашвілі громадян. Однак, замість цього, зосередилася на відвертанні його уваги від проблем усередині адміністрації, — пише в соцмережі народний депутат 35-річний Мустафа Найєм. — Щоб нападаючи на Яценюка, він обходив Порошенка. Довгий час їм це вдавалося. Саакашвілі не тільки не критикував, але й активно захищав Адміністрацію президента, самого главу держави і його ­команду".

"У Саакашвілі було багато піару й розмов. Він зі своєю грузинською командою нічого не зробив ні для Одеської області, ні для України. Всі його проекти провалилися, — пише у "Фейсбуку" політолог 37-річний Тарас Загородній.

— Тепер нас чекають історії про те, як Саакашвілі сильно хотів перевтомитися на роботі в Одесі між: нескінченними поїздками по країні, гастролями антикорупційних форумів, незаконною агітацією на виборах за кандидатів від "Блоку Петра Порошенка", виборами в Грузії, затаскуванням симпатичних дівчат без профільної освіти на посади, рейдерством на Одеському припортовому заводі — з метою збити ціну на нього, ходінням по нескінченних ефірах у Києві. Але перевтомитися йому не дали. І чому це Михайло не хоче назад у Грузію — в опозицію? Ах, так. Там його посадять".

У Грузії щодо Саакашвілі відкрито чотири кримінальні справи. По 10 він проходить як свідок.

Зараз ви читаєте новину «"Нічого не зробив ні для Одеської області, ні для України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути