четвер, 17 листопада 2011 00:45

Нервово виснажені люди не цінують життя

Щороку близько 44 тис. українців помирають через автомобільні катастрофи, травми, убивства та отруєння алкоголем. Такі дані наводить Державний комітет статистики.

Смертність від зовнішніх причин в Україні становить 15,2 особи на тисячу людей. У країнах Європи середній показник — 6,7.

— Здорові молоді люди часто наражають себе на небезпеку, бо в них високий рівень аутоагресії — агресії, спрямованої на себе, — пояснює керівник Центру психіатрії, психотерапії та практичної психології Євген Воронков, 51 рік. — У людини накопичуються невдоволення, роздратування, страх, гнів, які вона не виплескує на оточуючих, а намагається придушити. Починає байдуже ставитися до життя, наражається на небезпеку — ризиковано поводиться на дорозі, займається екстремальними видами спорту. Замість того, щоб розв'язати проблеми з професіональними психологами, люди намагаються проаналізувати своє життя на кухні — за чаркою. Аутоагресія часто веде до самогубства. Країнами з найвищим її рівнем є Угорщина і держави Прибалтики, де найбільше випадків суїциду.

Причинами недбалого ставлення до власного життя і здоров'я психолог Юрій Калашніков, 49 років, називає зневіру та виснаження нервової системи.

— Перший фактор виникає через те, що людина неправильно розставляла пріоритети у житті. Її обдурили, сказали, що машина і гроші — це головне, а щастя вона все одно не відчула. Тому обирає тактику повільного суїциду — переходить дорогу не в тому місці, перевищує швидкість за кермом тощо.

Нервове виснаження, спричинене тривалими стресовими ситуаціями, провокує втрату уваги, збайдужіння, зниження інтелектуальних процесів. Людина робить усе, як машина, без відчуття смаку. Нещодавно читав, як хлопчик колов ножем однокласника в спину. Не міг зупинитися, доки не порізався. Це приклад нервово виснаженої людини.

Кримінальні хроніки останнім часом сповнені повідомлень про вбивства з дуже незначних мотивів. Наприклад, підліток зарізав пенсіонерів за 300 гривень. У нього є проблема безгрошів'я. Але не вистачає розуму вирішити її поступово, зароблянням, бо це виснажує ще більше. Підліток хоче все і зараз, тому йде на вбивство фактично за копійки. Сенс його вчинку не в тому, щоб придбати щось необхідне, а в тому, щоб прожити день так, як захотілося.

700 000

українців ідуть із життя щороку. Третину з них становлять люди працездатного віку.

 

Зараз ви читаєте новину «Нервово виснажені люди не цінують життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути