середа, 26 жовтня 2011 10:14

Нецензурну лексику прирівняють до порнографії

Закон "Про захист суспільної моралі" ухвалила в першому читанні Верховна Рада. Його розробники мають намір створити виконавчий орган, який би присікав факти порушення моралі. Раніше подібні функції виконувала Держкомісія. Вона, зокрема, заборонила книжку Олеся Ульяненка "Жінка його мрії", фільм "Хостел-2", змістила на пізній час показ серіалу "Щасливі разом". Організацію звинувачували в лицемірстві.

— Попередня версія цього закону отримала негативні оцінки Венеціанської комісії, бо висновки комісії з моралі не могли бути об'єктивними, — зазначає художник 24-річний Олександр Володарський. Він висміював роботу комісії, організувавши біля Верховної Ради мистецьку акцію з емітуванням статевого акту. Йому допомагала знайома. За це чоловіка засудили до виправних робіт. — В ухваленому законі розширили перелік аморальних речей, які повинні бути заборонені. Приміром, забороні підлягає образа національних і релігійних цінностей. Підвести під це визначення можна будь-яке критичне висловлювання на адресу держави або церкви. Раніше кримінальну відповідальність передбачали лише за порнографію. У новому законопроекті є застереження, що до порнографії прирівнюється й нецензурна лексика, а також "втягнення дітей в образу національних і релігійних цінностей". Тобто батьків, які привели дітей на мітинг, де нецензурно лають владу, можна буде притягнути до відповідальності. Також і за образу президента.

Статтю нового закону про демонстрацію в телеефірі тіл померлих чи тяжкопоранених людей із 6.00 до 23.00 будуть використовувати для тиску на ЗМІ. Що розуміти під раною? Де грань між раною, яку показувати можна, і яку ні? Її будуть визначати індивідуально експерти, і ця оцінка може бути суб'єктивною.

Українська влада використовує досвід Росії, де широко інтерпретують статтю "за розпалювання міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі". Там "розпалюванням" вважаються навіть цитати Льва Толстого, які ображають православну церкву, не кажучи вже про Маркса.

На Заході аналогів Нацкомісії із захисту моралі немає. Є органи, які займаються оцінюванням вікових обмежень для тієї чи іншої продукції. З'ясовують, які передачі призначені для сімейного перегляду, а які тільки для дорослих. Є експертні органи, до яких звертається поліція, якщо вона стикається із забороненою порнографією. В українських законах визначення порнографії розмите. Під неї можна підвести будь-який текст або фільм з еротичним змістом. Тобто, закон про мораль — дешевий популізм. Депутати знають, що виборці розуміють під захистом моралі щось хороше, й абсолютно не пояснюють усі ризики закону.

Зараз ви читаєте новину «Нецензурну лексику прирівняють до порнографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути