пʼятниця, 09 грудня 2011 10:25

"Наступні вибори в Росії пройдуть за ще бруднішим сценарієм"

Автор: фото з сайта www.carnegieendowment.org
  Лілія Шевцова: ”Активна, молода частина населення вже виштовхнута на вулицю. Фактично — у революцію”
Лілія Шевцова: ”Активна, молода частина населення вже виштовхнута на вулицю. Фактично — у революцію”

На виборах Державної думи 4 грудня владна партія "Єдина Росія" здобула 238 мандатів, Компартія — 92, партія "Справедлива Росія" — 64, ліберальні демократи Володимира Жириновського — 56. Опозиційні сили не здолали 7-відсотковий бар'єр.

Офіційні результати виборів оголосять до 19 грудня. Із початку тижня в Санкт-Петербурзі та Москві відбуваються кількатисячні акції протесту. Поліція затримала понад 700 осіб. У вівторок у Москву введені додаткові підрозділи внутрішніх військ. В інтернеті з'явилися заклики провести 10 грудня загальноросійську акцію протесту.

— Принциповий висновок із цього голосування — влада втратила столиці: Санкт-Петербург і Москву. Так, "Єдина Росія" здобула традиційні 99,48 відсотка в Чечні. Але для всіх політичних режимів контроль над столицею — запорука стабільності та виживання, — каже політолог Лілія Шевцова, 62 роки, із Московського центру Карнегі.

Що призвело до цієї втрати?

— У Росії було немало виборів, результати яких сфальсифікували. Люди знали про це, але загалом погоджувалися жити за нелегітимної влади. Зараз ситуація змінилася.

За 12 років Володимир Путін не реалізував своїх соціально-економічних обіцянок — ні президентом, ні прем'єром. І виник фактор нової Росії. Це насамперед молодь, яка виросла без гену страху і має власну гідність. В основному вона живе у великих містах. Проти Путіна — а ці вибори були протестом проти керівника Кремля та його злочинного режиму — вийшла ця молодь.

Нова Росія виникла раніше, ніж можна було сподіватися. Думалося, вона наросте за п'ять-шість років. А вона вже існує — як опозиція путінському режиму в соціально-економічному та політичному вимірах.

Є політична сила, навколо якої ця нова Росія може об'єднатися?

— Нинішні виступи в більшій мірі є реакцією "проти". Але вони мають і конструктивний бік: люди хочуть нормального парламенту, чесної конституції, правової держави й поваги з боку влади. А от політичної альтернативи поки що немає. Потрібен час, аби вона оформилася.

Які висновки мала б зробити з цих виборів влада?

— Запас її стабільності вичерпався. Вона неспроможна покласти край терористичним актам, тягучій громадянській війні на Північному Кавказі, корупції у федеральних репресивних органах. Не може забезпечити майбутнє. У наступні три роки скоротяться видатки на освіту та охорону здоров'я, зате зростуть витрати на силові структури — опору режиму. За такої перспективи бізнес виводить капітали за кордон, щоб убезпечитися від свавілля Кремля та бюрократії.

Нормальні стосунки із більшістю сусідів теж не налагоджені. Нас сприймають як пораненого ведмедя, який тримає камінь за пазухою.

Скільки часу це триватиме?

— Цими виборами влада викликала протест, але він не призвів до того, що відбулося, скажімо, в Україні 2004-го. Система залишилася, Держдума не змінилася.

Наступні вибори, президентські, 4 березня 2012-го пройдуть за ще бруднішим сценарієм. Не виключно, що люди розчаруються в законному способі впливу на владу. Адже активна, молода частина населення вже виштовхнута на вулицю. Фактично — у революцію.

Можливо, все закінчиться наступної весни. Можливо — через шість років. Правда, що гряде на зміну Путіну і його системі — зараз важко спрогнозувати.

Зараз ви читаєте новину «"Наступні вибори в Росії пройдуть за ще бруднішим сценарієм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути