пʼятниця, 03 січня 2020 07:40

Настав час Україні стати злопам'ятною

У переддень шостої річниці зміни прапорів у Криму Україні було б непогано навчитися злопам'ятності. Це колективний імунітет нації. Вона нікому не дозволяє заднім числом переписувати історію. Злопам'ятність складає детальну карту мінних полів. Не дає шансу повторити помилки, за які довелося заплатити. А Крим коштував країні та світу дуже дорого. Як би хто не намагався переконати себе у зворотному. Махнути рукою. Перегорнути сто­рінку.

Війна почалася не на Донбасі. Савур-Могила, боїнг, Іловайськ, Дебальцеве — були другим актом кримської п'єси. Якби не сталося анексії півострова, не було б і вторгнення на Донбас. Крим був точкою відліку всього, на що Москва наважилася згодом. Спроба вивести його за дужки — це нерозуміння логіки Кремля.

Російська політика й раніше була агресивна. Москва вдиралася на території сусідніх країн і перетворювала області на квазідержави. Але саме в Криму вона вперше спробувала не малювати нові лінії на політичній карті — а стерти наявні. Придністров'я та Абхазія з Південною Осе­тією були "розвідкою боєм". Крим став повноцінним оголошенням війни. І не тільки Україні, а й Заходу. Тому самому, на який Москва покладала відповідальність за Майдан. Звинувачувала в посяганні на свою "зону впливу". Який свого часу виграв холодну війну.

Крим сьогодні живе в центрі циклону поза часом і поза змістом. А навколо нього вирують усі ті процеси, каталізатором яких він виступив. Колись цей період назвуть "пост­кримським". У ньому буде все те, чим Росія займається всі ці роки. Сирійська кампанія, отруєння Скрипаля та спроби дестабілізації на Балканах. Втручання в американські вибори й політична корупція в Європі.

Відлік нової російської реальності почався в лютому 2014 року — у момент, коли Росія сама мобілізувала себе на фронт. Тепер вона не стільки просуває своє, скільки руйнує чуже. Фінальної мети не приховують — злам старих правил гри та створення нових. Тих самих, де імперії, що програла колись, знайдеться інше місце.

Війна почалася зі зміни прапорів у Криму. І закінчиться, коли прапори над півостровом знову змінять колір.

Зараз ви читаєте новину «Настав час Україні стати злопам'ятною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути