вівторок, 16 березня 2010 18:27

Написи "Без ГМО" є рекламним ходом

Написи "Без ГМО" є рекламним ходом

Мінохорони здоров"я уклало перелік харчів, які перевірятимуть на вміст генетично модифікованих організмів. До нього потрапили соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, дині, цукровий буряк, ріпак, пшениця, соняшник, рис. Проте виявити ГМО буде нелегко, вважає завідувач лабораторії Інституту клітинної біології та генетичної інженерії 37-річний Юрій Шелудько.

— Система виявлення ГМО розвинена в нас погано, — каже. — У лабораторіях шукатимуть найбільш поширені трансгени. Решту ж просто не виявлять.

Як дізнатися, які харчі містять ГМО, які ні?

— Товар із трансгенних продуктів пропонують маркувати позначкою "Містить ГМО". Це лише на стадії обговорення, проте в супермаркетах уже продають харчі з написами "Без ГМО". Це рекламний хід. Довести, що продукт зовсім не містить ГМО, важко — звичайні методи дослідження недостатньо чутливі.

До речі, законодавці мають визначити допустиму концентрацію ГМО. В Європі та Росії продукт підлягає маркуванню, якщо в ньому понад 0,9 відсотка ГМО. В Японії та Австралії цей показник сягає 5 процентів. У США та Канаді продукти, безпечність яких було доведено, узагалі спеціально не позначають.

Що таке генетична модифікація?

— Це лише один із методів отримання нових сортів. Наприклад, є пшениця родюча і є стійка до шкідників. Переносять у родючу ген стійкості й отримують ГМО. Цього результату можна добитися і селекційним методом, але витрачають більше часу.

Є побоювання, що ген вбудується в людину під час перетравлення їжі

Чому люди так налякані трансгенами?

— Є побоювання, що ген, який зміг вбудуватися в рослину, так само вбудується в людину під час перетравлення їжі. Проте в організмі людини є системи захисту від будь-якої генетичної інформації. Чомусь ДНК звичайного салату, який ми їмо, на нас не впливає. То чому має вплинути ДНК, яку перенесли в цей салат?

Як вдається перенести ген у рослину?

— Один із методів такий: молекулу ДНК пов"язують із маленькою часткою металу. Беруть шматочок листка рослини, в яку потрібно ввести цю ДНК, і під тиском вистрілюють у  клітини часткою металу. Якщо пощастить, ген вбудується в одну з 1000 клітин. Потім цю рослину розмножують у штучних умовах.

А якщо в рослину перенесуть не той ген?

— Трансгени не більш шкідливі, аніж продукти сучасної хімії. Більше того, хімічний синтез утворює синтетичні молекули, яких немає в природі. А трансгени — природні сполуки.

Зараз ви читаєте новину «Написи "Без ГМО" є рекламним ходом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути