середа, 08 травня 2013 07:45

Найсмачніші шматки "Нафтогазу" отримає "сім'я"

Уряд пропонує Верховній Раді зняти заборону на приватизацію підприємств "Нафтогаз України". Унаслідок цього українську газотранспортну систему може узяти в оренду російський "Газпром", вважає директор енергетичних програм центру "Номос" 47-річний Михайло Гончар.

— Це лише один із можливих варіантів розвитку подій, — додає. — Думаю, сьогодні базового сценарію немає. Поки що створюється певна можливість стимулювати "Газпром" до поступок.

Чого хоче українська влада? Передусім — прибрати до рук підприємства "Нафтогазу", перш за все в інтересах "сім'ї", деяких наближених до неї олігархічних груп і, звичайно, з урахуванням інтересів "Газпрому". За умов, що російська сторона піде на серйозне зниження ціни на паливо.

Видобувні активи "Нафтогазу" складаються з трьох компаній. Перша — "Укргазвидобування", яке, власне і видобуває основний обсяг українського паливо — близько 15 мільярдів кубічних метрів на рік із 20. Це найбільш ласий шмат, бо 15 мільярдів "кубів" — це чимало, і не лише з точки зору українських потреб. Наприклад, уся Польща за рік споживає трохи менше, ніж дістає "Укргазвидобування" — 14,5 мільярда "кубів". Друга компанія — "Укрнафта", яка видобуває приблизно 2,5 мільйона тонн нафти та 2,7 мільярда кубометрів газу. І третя — "Чорноморнафтогаз", яка видобуває 1,1 мільярда "кубів" на шельфі моря.

Хто є фаворитом у боротьбі за кожну компанію? За "Укрнафту" — Ігор Коломойський і група "Приват". "Укргазвидобування" — група Дмитра Фірташа. Але незалежно від того, як відбудеться приватизація видобувних активів, думаю, найсмачніший шмат кожного з них отримає "сім'я".

Другий інтерес української влади — задовольнити електорат. Правляча команда вирішила, що шлях до голосів на виборах 2015 року лежить через дешевий побутовий газ. Щоб його отримати, потрібно піти на поступки "Газпрому". Ризик дуже серйозний. Зрозуміло, що російський монополіст, маючи "трубу", триматиме ключі від основних промислових активів українських олігархів. Бо хто контролює транспортування газу — той контролює видобуток і споживання. Це універсальне правило, яке працює ще з часів Рокфеллера. Тому є небезпека, що все піде зовсім не за тим сценарієм, який намалювали у "Межигір'ї".

Зараз ви читаєте новину «Найсмачніші шматки "Нафтогазу" отримає "сім'я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути