Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2011 07:31

"Найбільш корупційні галузі отримають величезні ресурси"

  Андрій Новак: ”Затягувати пояси доведеться простим людям, а не чиновникам”
Андрій Новак: ”Затягувати пояси доведеться простим людям, а не чиновникам”

У четвер Верховна Рада розглядатиме державний бюджет 2012 року. Прем'єр-міністр Микола Азаров запевняє, що головний фінансовий документ держави збалансований та узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

— Влада більше турбується про самозабезпечення, ніж про подолання соціальної нерівності, — аналізує параметри держбюджету голова Комітету економістів Андрій Новак, 38 років. — Про це свідчить співвідношення витрат. Наприклад, на утримання чиновників закладено 16,6 мільярда гривень. Обслуговування у закритих медичних закладах для них обійдеться платникам податків у 2,6 мільярда гривень. А всі державні заклади у країні профінансують на 2,8 мільярда. Витрати на армію — 17 мільярдів, а на виплату соціальної допомоги "афганцям", чорнобильцям, дітям війни, ветеранам безробітним — 13,9. Тож протест цих соціальних груп під Верховною Радою у вівторок був виправданим.

Інше порівняння — судово-каральні органи обійдуться бюджету в 11 мільярдів гривень. А на виконання трудового законодавства, дотримання прав найманих працівників спрямують 260 мільйонів. Це у 42 рази менше.

Хіба держава не обіцяла зменшити видатки на органи влади?

— Обіцяла. Але слова не дотримала. Кошторис утримання народних депутатів збільшили на 80 мільйонів гривень, Адміністрації президента — на 90, Служби безпеки — на 300, а Генеральної прокуратури — на півмільярда. Затягувати пояси доведеться простим людям, а не чиновникам.

Яку ціну на газ уряд заклав у бюджет?

— 414 доларів — на третину більше, ніж торік. Відповідно, слід очікувати ланцюгової реакції зростання цін, від'ємного торговельного сальдо і нестабільної гривні. При цьому уряд збирається зменшити інфляцію з 9 відсотків до 7,9. Виконати це завдання неможливо.

Чи передбачає бюджет додаткову емісію гривні?

— Грошову масу планують збільшити на 18 відсотків. Але це стандартна процедура, порівняно з цим роком нічого не змінюється.

Яка сума передбачена на фінансування підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012?

— 14 мільярдів гривень. Усе це — державні витрати. Але найцікавіше, що ці гроші вміщені у статті "борги". Державний борг збільшиться наступного року на 91,5 мільярда гривень. Тобто на таку суму зросте навантаження на платників у наступні роки.

Скільки грошей уряд спрямовує на модернізацію економіки?

— Влада стверджує, що написала бюджет розвитку. На "фундаментальні дослідження у сфері державного управління" виділять 3,5 мільярда гривень. Що це за дослідження, невідомо. Зате на такі ж "фундаментальні дослідження" в усіх галузях економіки загалом передбачено лише 1,8 мільярда гривень. На вугільну галузь дають 14 мільярдів, на авіакосмічну — 800 мільйонів, а на суднобудування — нуль, як і цього року. Тобто, конкурентоздатні галузі підтримувати не збираються. А ті, де роками діють найбільш корупційні схеми, отримують величезні ресурси.

Який планують розмір дефіциту держбюджету?

— Передбачено 24,1 мільярда гривень. Компенсовувати його хочуть грошима від приватизації держвласності. Цю статтю не змінювали — ті ж 10 мільярдів гривень. Але якщо цього року вдалося продати "Укртелеком", то за які об'єкти назбирають гроші наступного, незрозуміло. Тому реальний дефіцит бюджету може збільшитися. Гадаю, влада покриватиме його традиційно — за рахунок зовнішніх запозичень.

Чи відображені в бюджеті результати пенсійної та податкової реформ?

— На рівні 1–2 відсотків. Дефіцит Пенсійного фонду 2011-го становив 54 мільярди гривень, наступного року — 52 мільярди. Користь від реформи становить близько відсотка витратної частини фонду. Натомість для людей погіршилися умови виходу на пенсію.

Податкова реформа мала б призвести до зміни структури нарахування податків. А в бюджеті вона не змінилася: як і в попередні роки, 55 відсотків податкових надходжень очікують від податку на додану вартість. Дії податкової реформи проект бюджету не відчув.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільш корупційні галузі отримають величезні ресурси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути