вівторок, 18 жовтня 2011 11:05

На цьому тижні ситуація для Тимошенко не зміниться

Автор: фото з сайта www.beta.rian.ru
  Костянтин Матвієнко: ”Звинувачення залишаться, а їх можна буде висунути за іншими статтями Кримінального кодексу”
Костянтин Матвієнко: ”Звинувачення залишаться, а їх можна буде висунути за іншими статтями Кримінального кодексу”

Єврокомісія висунула президентові України Віктору Януковичу негласну вимогу декриміналізувати статтю, по якій засуджена на сім років екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Інакше візит глави Української держави до Брюсселя, намічений на 20 жовтня, не відбудеться. Янукович має зустрітися з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Ради ЄС Германом ван Ромпеєм.

— Євросоюз вимагає від Януковича чіткої позиції щодо вироку Тимошенко, — зазначає експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 44 роки. — А яким чином екс-прем'єрка буде звільнена з-за ґрат — це справа української влади.

На цьому тижні ситуація для Юлії Володимирівни ніяк не зміниться. Припускаю, що декриміналізація саме її статті не відбудеться. Навряд чи парламент за кілька днів ухвалить цей закон. А якщо раптом ухвалить, то чинності він не набере, бо президент не встигне підписати.

Чи подадуть цього тижня апеляцію адвокати Тимошенко?

— Гадаю, її текст уже готовий. А коли подадуть — на цьому тижні чи на наступному — несуттєво. Найкращим варіантом для Тимошенко було б ухвалення Апеляційним судом виправдувального рішення незалежно від змін законодавства. Бо декриміналізація тільки дозволить їй вийти з-за ґрат. Звинувачення залишаться, а їх можна буде висунути за іншими статтями Кримінального кодексу.

Але жодної юридичної чи політичної можливості для виправдання Тимошенко я не бачу.

Команда Януковича не буде давати задній хід у цій справі?

— Навіть якщо вони захотіли б, зробити це неможливо. Що робити з усіма томами справи? Так само й по автомобілях швидкої допомоги та інших справах, які ще виникатимуть. А от нова справа щодо наміру викрасти 405 мільйонів доларів із державного бюджету виглядає анекдотично. Бо минули терміни давності й намір, який не реалізували, не можна розглядати як злочин.

Очевидно, за весь час політичної та господарської діяльності Юлії Тимошенко були епізоди, які можуть їй інкримінувати як злочини. І я важко уявляю, як ці звинувачення зняти з неї законним способом. Політичне рішення, тобто просто пробачення опозиціонерки, навряд чи сприйме демократична Європа.

А як же вимоги Брюсселя і Вашингтона?

— США та Євросоюз ніколи не вимагали виправдання Тимошенко. Вони хотіли дотримання її громадянських і людських прав. І справді, її права порушуються, включно з неналежними умовами ув'язнення. Але в таких умовах перебувають десятки тисяч українців. Їхніми долями Європа не переймається. Нещодавно засудили колишнього заступника міністра охорони довкілля на 9 років. Ніхто не сказав, що це — політична справа.

В Україні дійсно на обидві ноги шкутильгає правоохоронна система, процвітає вибіркове судочинство. Оце мало б хвилювати Америку та Європу. А вони зосередилися на долі харизматичного популярного і красивого лідера опозиції та політика.

Зараз ви читаєте новину «На цьому тижні ситуація для Тимошенко не зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути