четвер, 22 листопада 2012 06:15

Мораторій на продаж землі всіх влаштовує

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

На цьому тижні Верховна Рада ухвалила закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення — до 1 січня 2016 року. За нього проголосували 269 народних депутатів.

— У суспільстві нема однозначного ставлення, чи потрібен в Україні ринок земель, — каже гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років. — Четверта частина українців узагалі проти ринку землі. Близько 40 відсотків можуть його підтримати за певних умов. Тому продовження мораторію — правильне рішення. Поки що українське суспільство не готове сприймати землю товаром.

Повинна бути логіка у проведенні земельної реформи. Законопроект "Про ринок землі" досі лежить у парламенті. Він не може бути прийнятий у такому вигляді, як є. По-перше, значна його частина реалізована іншими законами. По-друге, закон потребує суттєвих змін, чого не можна зробити між першим і другим читанням. Третє — був опрацьований новий проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. І щодо нього немає консенсусу ні серед політиків, ні серед громадян.

Спочатку провести обговорення функціонування ринку землі із суспільством. Розібратися з кожною деталлю. Наприклад, хто може бути покупцем землі? Якщо до потенційних покупців висунути надто суворі умови, їх буде мало, приток капіталу обмежиться, й ціна на землю буде низькою. З іншого боку, є ризики спрощення доступу до ринку — можна втратити контроль над процесами. Хоча, наприклад, у деяких країнах Східної Європи іноземці можуть купувати землю — її із собою не вивезеш.

На рівні парламенту та бізнесу виокремлюються потужні сили, які зацікавлені у вільному обігу землі. Але й вони не поспішають скасовувати мораторій, який всіх влаштовує.

Зараз ви читаєте новину «Мораторій на продаж землі всіх влаштовує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути