вівторок, 16 червня 2009 18:45

"Молодіжні гуртожитки є розсадниками алкоголізму, наркоманії і СНІДу"

  Михайло Лебідь: ”Міністерство сім’ї і молоді або його чиновники створюють організації, через які іде банальний дерибан державних грошей”
Михайло Лебідь: ”Міністерство сім’ї і молоді або його чиновники створюють організації, через які іде банальний дерибан державних грошей”

Голова київської організації Фундації регіональних ініціатив Михайло Лебідь, 24 роки, каже,  що всі представлені в парламенті політичні сили не виконують передвиборних обіцянок щодо молоді.

Що найбільше турбує молодіжні організації?

— Постанова Кабміну щодо введення платних послуг у вузах. Вона зачіпає багатьох. Інший ініційований Міністерством освіти і науки документ передбачає позбавлення стипендій студентів, які матимуть за сесію хоча б одну трійку.

Чи зазнає молодь дискримінації в прийомі на роботу й оплаті праці?

— Це справді дуже гостра проблема. Ми досліджували  її на прикладі молоді, що працює в київських "Макдональдсах". Там добре з березня по вересень, коли ресторанам бракує працівників. А от узимку їх ганяють. Неправильно випрасував штани, запізнився на 2 хвилини — пиши пояснювальну. Починають урізати зарплати. Стежать, чи добре помив руки, правильно приготував бутерброд тощо. Екзаменують і з теоретичних питань. Усе це впливає на піврічну атестацію, від якої залежить розмір премії та коефіцієнт зарплати.

Проблема ще й у тому, що молоді люди не знають своїх прав або ж не вміють їх захищати. Підписують трудові контракти, навіть не вчитуючись у них. Потім потрапляють у кабальні умови. Їм скорочують зарплату або зовсім не видають — а вони не знають, що робити. Одному хлопцю, що працював у київському супермаркеті, відрізало палець. Йому видали 300 гривень і звільнили: мовляв, сам упав і порізався.

До того ж молодь страшенно пасивна. Абстрагується від громадського життя. Мовляв, усі політики брешуть, усі чиновники крадуть, тому краще питиму пиво й нічим не перейматимуся. Сім"я і вуз виховали з них слухняних громадян, які вважають: начальство завжди має рацію і воно вирішує, скільки кому платити.

Для молодої сім"ї найважливіше — мати своє житло. Які справи з цим?

— Зараз практично неможливо створити повноцінну сім"ю і народити кількох дітей. Ціни на житло невиправдано завищені, молодіжні кредити для всіх недоступні. Оренда житла, особливо у великих містах, теж висока. Молоді люди не хочуть віддавати за неї більшу частину зарплати.

Неправильно випрасував штани, запізнився на 2 хвилини — пиши пояснювальну

Півтора року тому стартувала ініціатива "Молодіжна варта", що об"єднала 12 молодіжних організацій. Ми збираємо передвиборні обіцянки політичних партій, а потім аналізуємо: як вони виконують їх, потрапивши до парламенту. От Партія регіонів обіцяла, що молода родина отримуватиме в оренду строком на 10 років муніципальне житло, зведене на кошти від земельних аукціонів. Ніщо не заважає їм виконувати цю обіцянку — "регіонали" мають більшість у багатьох місцевих радах. Ще вони давали слово: молодих спеціалістів, які працюватимуть на підприємствах-флагманах індустрії, забезпечити житлом під державні фінансові гарантії у мільярд гривень. Так само вже сьогодні може реалізувати обіцянку БЮТ про кредити на житло під 2–4 відсотків річних на 10–30 років. Також "тимошенківці" обіцяли збільшити площу в студентських гуртожитках до 6 квадратних метрів на особу. Натомість будівництво їх зупинено. Комуністи роздавали обіцянки запровадити для молодих сімей пільгові кредити на будівництво житла з наступним погашенням за рахунок держави. Блок Литвина — надавати безвідсоткові кредити. НУ—НС — забезпечити житлом, підйомними та підвищеною ставкою молодь, що погодиться після вузу поїхати працювати у село на три роки. Усе це так і залишилося на папері. Кивають на кризу. Але, наприклад, житлове будівництво якраз і стимулювало б зараз економіку.

Чи гострими є для молоді проблеми алкоголізму, наркоманії, СНІДу?

— Розсадниками всього цього є молодіжні гуртожитки. Ми співпрацюємо з Всеукраїнською організацією ВІЛ-позитивних людей. От нещодавно компанія "Медіком-Україна" підвищила ціни на презервативи до 10 гривень, а вона є монополістом. Це може призвести до спалаху ВІЛ-СНІДу, небажаних вагітностей.

Ми хотіли укласти громадську угоду з "Медіком-Україна". Запропонували безплатний моніторинг у регіонах щодо доступу до їхньої  продукції. Але компанія на це не пішла. Бо для неї головне — прибуток. А інформація про точки розповсюдження, мовляв, комерційна таємниця.

Чи Міністерство сім"ї і молоді впливає на ситуацію в молодіжному середовищі?

— Уся його робота зводиться до розподілу державних коштів на виконання молодіжних програм. Міністерство або його чиновники створюють організації, через які йде банальний дерибан цих грошей. Так відбувається щороку. Те саме твориться на місцях. Ми домагаємося створення громадських рад, які контролювали б розподіл грошей. Поки що безрезультатно.

Зараз ви читаєте новину «"Молодіжні гуртожитки є розсадниками алкоголізму, наркоманії і СНІДу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути