четвер, 18 лютого 2010 20:12

Медведєв розірвав стосунки з Саакашвілі

Російський президент Дмитро Медведєв у середу ввечері оголосив свого грузинського колегу Михаїла Саакашвілі персоною нон грата, звинувативши його в загибелі людей під час збройного конфлікту в серпні 2008 року в Південній Осетії. Офіційний Тбілісі назвав таку заяву "нудною і втомливою".

— Персоною нон грата оголошують лише членів дипломатичного персоналу іноземної місії, і то за порушення законів перебування в державі, шпигунство. Про це записано ще 1961 року у Віденській конвенції про дипломатичні зносини. Президент Саакашвілі не має дипломатичної картки, тому юридичних наслідків заява президента Медведєва для нього не матиме, — коментує 73-річний Володимир Василенко, правознавець-міжнародник. — У своїй практиці я не зустрічав випадків, щоби президент оголошував персоною нон грата главу іншої держави. Таку норму в розмовах між державами на найвищому рівні не застосовували навіть у часи "холодної війни". Якщо глава однієї держави не бажає спілкуватися з керівником іншої країни, то він просто цього не робить.

Якщо обидва президенти і приїдуть до Києва, їх навмисно розводитимуть різними коридорами, щоби не зіткнулися

Очевидно, що Дмитро Медведєв прагнув підкреслити своє особисте ставлення до Михаїла Саакашвілі, вказати, що суто людські стосунки між ними припинені. Але за такою заявою бачу і зумисне втручання у внутрішні справи Грузії, спробу тиснути на політику іноземної держави. Таке особисте ставлення російського президента до тбіліської влади загострює ситуацію у грузинському суспільстві, де чимала група людей орієнтується на політичні заяви Москви. Хоча саме Росія робить усе, щоби остаточно зіпсувати стосунки між державами. Адже тепер на ініціативу Саакашвілі налагодити діалог, відвідати Москву з візитом канцелярія Медведєва відповість негативно. Обговорювати важливі питання доведеться або у Тбілісі, або ж на нейтральній території, скажімо, під час інавгурації нового українського глави держави. Хоча якщо обидва президенти і приїдуть до Києва, їх навмисно розводитимуть різними коридорами, щоби не зіткнулися. Адже тоді Медведєву доведеться принаймні подавати руку Саакашвілі.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв розірвав стосунки з Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути