середа, 30 червня 2010 01:01

Малий бізнес, дороги і село забезпечать розвиток країни

Автор: фото з сайта www.liga.net
  Андрій Пишний: ”Доки Португалія, Греція, Данія скорочують дефіцити своїх бюджетів за рахунок витрат на державний сектор економіки й управлінського апарату на 20 відсотків, у нас цього року стільки ж додали”
Андрій Пишний: ”Доки Португалія, Греція, Данія скорочують дефіцити своїх бюджетів за рахунок витрат на державний сектор економіки й управлінського апарату на 20 відсотків, у нас цього року стільки ж додали”

Член політради партії "Фронт змін" 36-річний Андрій Пишний і координатор економічного блоку Уряду змін, вважає, що за нової влади послабшали економічна, соціальна і фінансова безпека в країні.

— Зволікаючи з вирішенням внутрішніх проблем, влада створює умови, за яких уже восени можна очікувати курс долара в 10 гривень. Це нові потрясіння банківської системи, стагнації експортоорієнтованих галузей і хвилі безробіття. Складається враження, що Партія регіонів цілком забула про економічну безпеку держави. Іноземний капітал зараз активно проникає у стратегічні галузі, важливі для економіки виробництва повністю залежні від постачання імпортних енергоносіїв, а експортоорієнтовані — від ринків збуту. Дружба з російськими партнерами перетворюється в поглинання не лише на рівні окремих підприємств, а й цілих галузей: енергетика, авіабудування, металургія…

Ухвалений держбюджет на рік містить нереальний показник дефіциту — 5,3 відсотка. Насправді ж він може перевищити 15 процентів валового внутрішнього продукту. Це понад 150 мільярдів гривень і справжня катастрофа української економіки.

Якими мають бути стратегічні напрямки розвитку України?

— Тепер для країни не треба писати чергові програми, а ухвалювати конкретні законопроекти, які повинні дати результат ще цього року. Є три передумови зростання: приватна ініціатива, розвиток інфраструктури і піднесення сільського господарства. Ці три напрямки мають бути магістральними, бо забезпечують формування внутрішнього ринку і конкурентоспроможності економіки.

Чи можновладці це розуміють?

— Практично всі, хто керує країною, прийшли у виконавчу владу вдруге, а то і втретє. Ці люди добре знають проблеми, бо вони самі доклалися до їх створення. Чому не вживають необхідних заходів? Відповідь очевидна — не здатні. Або бракує політичної волі, або професіоналізму, або ж вирішення проблем держави не є пріоритетом. Але чи усвідомлюють українці, які голосували за ці політичні сили, що їхні обранці не знають, що треба робити з державою?

Медичне обслуговування одного народного депутата дорівнює утриманню сотні військовослужбовців

За три місяці Партія регіонів і парламентська коаліція видали декілька концептуальних документів: програму соціально-економічного розвитку, програму економічних реформ. У них багато слів і політичних заяв. А правильні речі змальовані нечіткими контурами, щоби, не дай Боже, не втратити жодної копійки і жодного голосу.

"Регіонали" 100 днів програмували свою діяльність. А чим вони займалися в опозиції? Якщо працювали в  профільних парламентських комітетах і добре обізнані справами економіки, то чому переконували людей, що "покращення життя буде вже сьогодні"?

За час свого найтривалішого в історії України — чотирирічного — перебування на чолі двох урядів Віктор Янукович продемонстрував купу проектів. У програмах уряду говорив і про "відкритість, дієвість, результативність", і про "послідовність, ефективність, відповідальність", і про "шлях європейської інтеграції". Результат — не стало більше ані дієвості, ані ефективності, ані результативності. Не кажучи вже про відповідальність. Україна досі йде "шляхом європейської інтеграції", хоч Болгарія і Румунія, що мали значно гірші стартові позиції, вже чотири роки як члени Євросоюзу. Є лише політичні заяви про пріоритети. Реальні ж дії свідчать про справжні наміри: державний бюджет — це фактично бюджет Партії регіонів, у який закладено оплату політичних векселів, ручне управління, повернення на 10 кроків назад. Доки Португалія, Греція, Данія скорочують дефіцити своїх бюджетів за рахунок витрат на державний сектор економіки й управлінського апарату на 20 відсотків, у нас цього року стільки ж додали. Зараз медичне обслуговування одного народного депутата дорівнює утриманню сотні військовослужбовців.

Як піднімати українське село?

— У першу чергу треба впорядкувати земельні відносини, бо це питання залишається предметом політичних спекуляцій. Попри заборону купівлі-продажу землі, у країні триває відчуження ділянок сільськогосподарського призначення через дірки в законодавстві, "специфіку" роботи судової системи. Землю продають за безцінь, бо немає державного кадастру і нормативного регулювання. Відтак селяни не отримують за ділянки справжньої ціни, а інвестори — державних гарантій. Треба цивілізувати ці взаємовідносини, і тоді з"явиться заможний селянин, а в села — перспектива. Через розвиток аграрного сектору Україна зможе впливати на продовольчий ринок. Від цього зростатиме геополітичний статус країни. Інакше ми змушені постійно йти на поступки іншим. Із цього приводу в парламенті лежать кілька законопроектів, які вніс Арсеній Яценюк. Їх теж не розглядають — коаліції це не на часі.

Що потрібно для розвитку соціальної сфери, медицини, освіти?

— Стимулювання приватної ініціативи, розвитку малого і середнього бізнесу. Це забезпечить поштовх до якісних змін в економіці, сформує запит на якісну освіту і забезпечить розвиток медицини. Виросте якісно інший клас громадян — вимогливіший до політиків. Зменшиться запит на популізм, що лише поглиблює збідніння. Почнуться реальні реформи.

Це під силу молодим управлінцям?

— Свого часу президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв відправив практично весь другий ешелон держслужбовців вищого рівня вчитися за кордон. Вони приїхали із зовсім іншим баченням. Очевидно, зміна політичних поколінь неминуча і в нас. Але повинні бути не тільки молоді, а й відповідальні та професійні. Бо іноді трапляються такі "молоді команди", що нехай Бог милує.

Зараз ви читаєте новину «Малий бізнес, дороги і село забезпечать розвиток країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути