четвер, 11 червня 2009 19:11

"Улітку небезпечно купувати на базарі навіть соняшникову олію"

  Валентин Безрукий: ”Покупець не може по упаковці визначити якість продукту. А на захист держави сподіватися навряд чи варто”
Валентин Безрукий: ”Покупець не може по упаковці визначити якість продукту. А на захист держави сподіватися навряд чи варто”

Президент Центру незалежних споживчих експертиз Валентин Безрукий, 38 років, каже, що квас часто виготовляють не методом бродіння, а на основі есенції.

Люди з настанням спеки почали багато купувати прохолодні напої, соки, морозиво. Що можна сказати про якість та безпеку цих продуктів на нашому ринку?

— Загалом їхня якість добра. Звісно, не всі соковмісні напої можна вживати чи вважати корисними. Ось отримали результати лабораторного аналізу двох видів соків — апельсинового і гранатового. Перший якісний, із високим умістом вітаміну С. Другий — просто жах. Тільки два з восьми зразків — справжні. Половина розбавлена водою, а один виявився не соком, а розведеною хімічними реактивами рідиною.

Як вибирати соки, на що насамперед слід звертати увагу?

— За кольором і часто навіть за смаком споживач не зможе відрізнити підробку від справжнього продукту. На смак фальсифікований напій може навіть сподобатися. Можна порадити хіба що ставити під сумнів усі привабливі рекламні гасла.

Якою є якість морозива?

— Теж не завжди можна бути в ньому впевненим. Якщо з жирністю ніби все гаразд, то з мікробіологією — ні. У двох зразках ми знайшли бактерії групи кишкової палички, чого не повинно бути. Мікробіологія річ складна. Є висока ймовірність того, що винними у цій ситуації можуть бути не виробники, а роздрібні торговці.

Які продукти влітку найбільш небезпечні щодо кишкових інфекцій і як можна уберегтися від них?

— Усі продукти, які швидко псуються. Принаймні все те, що продається на ринках. Улітку небезпечно купувати на базарі навіть соняшникову олію. Вона, звичайно, не скисне від довгого перебування на сонці. Але стане гіркою й непридатною до споживання.

А що скажете про квас?

— Ситуація з ним неоднозначна. Не виписані чіткі нормативи з його виробництва. Квас — це напій, виготовлений методом бродіння. А його часто готують на основі есенції й видають за "квас". Додають велику кількість цукрозамінників. Такий напій однозначно не варто давати дітям.

Печальні результати дало тестування згущеного молока

А як із додаванням у продукти ароматизаторів, барвників та консервантів?

— Спеціальної статистики немає. Але останнім часом з"явилися нові методики, які дозволяють краще визначити добавки. От виявляється, що барвники й ароматизатори є в червоному вині, навіть у томатній пасті — хоча її заборонено підфарбовувати.

Нас застерігають, що треба боятися добавок, позначених як "Е". Це так?

— Повністю уникнути вживання продуктів без них неможливо. Але не всі добавки шкідливі. Приміром, Е-407 — каррагінани — отримують із червоних морських водоростей. Їх широкий ужиток у харчовій промисловості зумовлений унікальними стабілізуючими якостями. Каррагінани покращують структуру і збільшують вихід готового продукту. Тому їх використовують при виробництві варених ковбас, сосисок. Якщо нашпигувати ним шматок м"яса, то він здаватиметься більш соковитим і пишним.

Є ще добавки з кодами Е 600-699: вони означають амінокислоти та їхні похідні, які стимулюють рецептори смакового сприйняття. Тобто підсилюють смак. Найпопулярніший — глутамат натрію, який буває синтетичним і природним. Науковці до єдиного висновку щодо його безпечності не дійшли. Одні говорять — цілком безпечний, інші натякають на такі наслідки, як головний біль, неприємне відчуття в роті. Є думка, що в свіжих продуктах достатньо глутамінової кислоти, тому їхній смак і аромат такі яскраві. Але при переробці та зберіганні кількість цієї кислоти зменшується. Тому глутамати додають, щоб повернути продуктам смак.

Також людей лякає славнозвісний модифікований крохмаль, який асоціюють із генетично-модифікованими організмами. Насправді це неправильно. Модифікація крохмалю проходить під дією фізичних факторів, таких як температура, або хімічних речовин — солі, кислоти, ферменти. Тому він має нові властивості, необхідні для виробництва деяких продуктів. Але не можна виключати, що сировина для його отримання може бути генетично модифікованою.

Якими українськими продуктами можна пишатися?

— Гречкою і горілкою. Зауважень до цих продуктів у наших експертів немає.

А як щодо інших?

— Цікава ситуація з томатними пастами — деякі фірми свідомо фальсифікують продукт, у продаж товар надходить із заниженим умістом помідорів, із фарбниками, крохмалем, консервантами, не заявленими на упаковці. Люди платять гроші, а отримують зовсім інше. Печальні результати дало тестування згущеного молока. Чого ми тільки там не знайшли! Наприклад, титанові білила. А ще підсолоджувачі, які в жодному разі не можна давати дітям до семи років. Є висока ймовірність наявності генетично-модифікованих продуктів.

Як можна ефективно захистити себе від неякісної продукції, перенасиченої штучними добавками та іншим непотребом?

— Найефективніший спосіб — голосування гаманцем. Треба уважно читати, що написано на упаковці, який склад зазначений. Якщо споживач буде попереджений про погану якість, то він товар не купить, у фірми впадуть продажі й вона збанкрутує.

Хоча, зрозуміло, покупець не може по упаковці визначити якість продукту. А на захист держави сподіватися навряд чи варто. За правилами, Держспоживстандарт повинен зняти неякісну продукцію з прилавків, знищити партію й оштрафувати продавця і виробника. Насправді цього немає.

Чи означає це, що люди мають обирати продукти методом проб і помилок: придбав, отруївся — наступного разу не купуй?

— Приблизно так. Люди не завжди мають можливість отримати про продукт інформацію нерекламного характеру. Ми намагаємося проводити якомога більше експертиз — це може бути хоч якимось орієнтиром. Із результатами їх можна ознайомитися на нашому сайті www.test.org.ua. Треба не лінуватися й не сподіватися на удачу, а відстежувати інформацію про ті чи інші продукти. Здоров"я у людини одне.

Зараз ви читаєте новину «"Улітку небезпечно купувати на базарі навіть соняшникову олію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути