четвер, 30 червня 2011 05:30

Кучма завадив корпорації Тимошенко розрахуватися з боргами

Міністерство оборони Росії звернулося до українського уряду з проханням погасити борг корпорації "Єдині енергетичні системи України", якою свого часу керувала екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Ідеться про $405 млн. Прем'єр Микола Азаров заявив, що держава не платитиме за приватну компанію.

— Якщо лист російського міноборони існує насправді, його могли замовити політичні супротивники Юлії Тимошенко в Україні, — коментує провідний експерт з енергетичних програм Центру Разумкова 44-річний Володимир Омельченко. — Держава мусить погашати корпоративні борги, якщо давала гарантії цього. 1996-го Павло Лазаренко підписав дозвіл оформити урядову гарантію на 200 мільйонів доларів на постачання газу корпорацією ЄЕСУ в Україну. Але борги корпорації виникли через те, що в середині 1990-х були складні схеми постачання газу в Україну і розрахунків за нього, зокрема і через міноборони Росії. А згадали про них, щоб мати додаткові аргументи, перед передачею справ проти Юлії Тимошенко до суду. Це свідчить, що влада налаштована засудити колишню прем'єрку. Хоча розглядати боргову справу Тимошенко через 15 років недоречно. Уже минув термін позовної давності.

На той час винні були не тільки "Єдині енергетичні системи". Заборгованість "Нафтогазу України" погасили передачею Росії українських стратегічних бомбардувальників. ЄЕСУ мала можливість розрахуватися з боргами, але цьому завадив тодішній президент Леонід Кучма. Він боровся зі своїми конкурентами. Питання було так само заполітизоване, як тепер.

Можливо, корпоративний борг ЄЕСУ був одним із аргументів російської сторони, щоби Тимошенко погодилася на кабальні газові угоди. Москва й далі використовуватиме його для тиску на Україну в газових відносинах.

Зараз ви читаєте новину «Кучма завадив корпорації Тимошенко розрахуватися з боргами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути