пʼятниця, 24 грудня 2010 02:30

Кримінал за врятовані пенсії

Процеси в Україні за нової влади розвиваються чи не за найпесимістичнішим сценарієм. Починаючи від харківського пакту по здачі Севастополя й антисоціальних реформ, закінчуючи корупційними скандалами у владі на тлі нахабного побиття і кримінального переслідування опозиціонерів.

Висунення Генпрокуратурою обвинувачень лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко стало апофеозом діянь команди Януковича. Адже всю абсурдність і упередженість цієї справи засвідчують слова із постанови слідчого:

— Тимошенко Ю.В., діючи умисно, з особистих інтересів, вирішила одноособово прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів і мали цільове призначення, на покриття видатків Державного бюджету, передусім зобов'язань із виплати пенсій.

Нагадаємо, усе це мало місце в період кризи. І за це Тимошенко збираються… судити!

Мало того що дії Тимошенко аж ніяк не суперечать моральним чи суспільним нормам. Радше навпаки. Навіть із кримінально-процесуальної точки зору в них важко віднайти правопорушення. Як слушно зауважує у своїй публікації журналіст "Української правди":

— Насправді вчинки Тимошенко можуть підпадати під заходи, зроблені в умовах крайньої необхідності. За статтею 39 Кримінально-процесуального кодексу, не вважаються злочином дії, які були покликані відвернути ще більшу загрозу та які були скоєні для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує суспільним інтересам чи інтересам держави. Своєчасна виплата пенсій є суспільним інтересом, адже за Конституцією "людина, її життя і здоров'я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Важко не погодитися з наступним висновком журналіста: "що-що, а в нинішньому вигляді ця кримінальна справа має всі ознаки політичного переслідування — тим більше з огляду на дії нових спритників при владі".

Спробуємо розібратися в політичній складовій діяльності теперішньої влади.  Політолог Вадим Карасьов наголошує, що уряд боїться Юлії Тимошенко. Адже вона  може очолити неминучі протести громадян проти непопулярних реформ:

— Владі важливо витіснити, покарати та ізолювати політиків, які могли б очолити обурені маси і додати їхнім протестам політичну форму, наприклад, вимогу перевиборів парламенту, — говорить експерт.

Влада продемонструвала намір знищити реальну опозицію

Ознаки розправи над опозицією в Україні бачать і закордонні експерти. Голова департаменту України, Росії та Білорусі варшавського "Центру східних досліджень" Марта Ярошевич вважає, що за обвинуваченнями Тимошенко може критися стратегія залякування всієї української опозиції.

— Не думаю, що дійде до її арешту, — каже Ярошевич в інтерв'ю радіо "Німецька хвиля". — Але якщо її судитимуть і визнають винною, то згідно з законом, вона не зможе знову бути обраною членом парламенту. Гадаю, що найбільшою проблемою Януковича є можливість Тимошенко залишатися в парламенті. Вона — харизматичний лідер, і тому може завадити діяльності його Партії регіонів.

Проти утисків опозиції виступили авторитетні організації та знані українські громадські діячі. В Українській гельсінській спілці з прав людини висловлюють занепокоєння тим фактом, що кримінальні переслідування стосуються виключно представників опозиційних політичних сил.

— Вибіркове застосування законодавства є характерним інструментом недемократичних режимів. Побоюючись поразки за чесної політичної конкуренції та політичної свободи, влада в таких країнах усуває опозиціонерів за допомогою кримінального переслідування, — йдеться у заяві правозахисної організації за підписом виконавчого директора УГСПЛ Володимира Яворського та співголови УГСПЛ Євгена Захарова.

Закликають президента Януковича припинити політичні переслідування опозиції  десятки представників інтелігенції: Ігор Юхновський, Мирослав Попович, Левко Лук'яненко, Іван Дзюба, Володимир Сергійчук, Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Богдан Горинь, Юрій Щербак, Микола Жулинський, Юрій Андрухович тощо.

— Досі команда Януковича намагалася залякати опозицію та громадянське суспільство тихими репресіями, — пишуть у зверненні. — А тепер, коли Генеральна прокуратура пред'явила звинувачення з підпискою про невиїзд голові партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, людині, що за неї на президентських виборах проголосувало 12 мільйонів громадян України, влада продемонструвала зухвалий намір остаточно знищити реальну опозицію, перейти до авторитарного правління в державі.

Кримінальна справа проти Юлії Тимошенко побудована тільки на тому, що, начебто вона в розпал економічної кризи використала для виплати пенсій кошти від продажу квот за викиди парникових газів. І хоча Державне казначейство підтверджує, що всі ці кошти до останньої копійки досі залишаються на його рахунках, влада погрожує Тимошенко позбавленням волі на строк від семи до 10 років, — відзначають представники інтелігенції.

Західні країни свою стурбованість відобразили в заяві Єврокомісії та Європейської народної партії (ЄНП). Єврокомісія закликає українську владу не використовувати кримінальне законодавство в політичних цілях, а ЄНП попереджає, що недемократична поведінка влади України може поставити під загрозу європейське майбутнє країни.

Але чи турбує чинну українську владу майбутнє держави? Коли вдивляєшся в її обличчя, то, скажемо делікатно, закрадаються сумніви.

Зараз ви читаєте новину «Кримінал за врятовані пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути