четвер, 11 березня 2010 07:50

Корупційну вертикаль в областях формують губернатори

  Кость Бондаренко: ”Донецьку, Дніпропетровську, Харківську області ”регіонали” не віддадуть — це їхня вотчина”
Кость Бондаренко: ”Донецьку, Дніпропетровську, Харківську області ”регіонали” не віддадуть — це їхня вотчина”

— Набагато престижніше бути губернатором, аніж народним депутатом. Голова облдержадміністрації формує політичні й економічні еліти, лобіює їхні інтереси перед центральною владою. За своїм навантаженням і повноваженнями його посада дорівнює посту віце-прем"єра уряду, — вважає політолог Кость Бондаренко, 40 років.

Як відбирають кандидатів у губернатори?

— Претенденти на губернаторське крісло — люди небідні. Не секрет, що в Україні діє практика призначення на цю посаду за гроші. Єдиного тарифу немає, бо різна ціна питання, коли йдеться про губернаторство в порівняно небагатій Кіровоградській чи відверто "мажорній" Донецькій областях. Але суми там сумірні з тими, які називає Юлія Тимошенко, кажучи про купівлю "Регіонами" голосів депутатів для коаліції — 3–5 мільйонів доларів.

Губернаторське крісло приносить особисті вигоди?

— У нас уся боротьба за владу — це боротьба за управління корупційною вертикаллю. Губернатор одноосібно формує команду, яка фактично управляє цією вертикаллю на обласному рівні по саме дно. Він сам вбудований у корупційну вертикаль вищого рівня і користується з цього: бо чим вище людина стоїть, тим більші в неї корупційні можливості.

Які інші переваги посади губернатора?

— Ранг, статус державного службовця — це лише формальні міфи ієрархії влади. Так, це дає вищий оклад, у перспективі — кращу пенсію, але насправді більше важать неформальні можливості. Важко сказати, звідки в більшості губернаторів та інших посадових осіб, які декларують скромні прибутки, гроші на лікування у престижних закордонних клініках чи навчання дітей за кордоном. У бюджеті видатків на це не передбачено, бізнес нібито переписаний на родичів, але можливостей забезпечити себе в них достатньо — спонсорів у корупційній вертикалі влади вистачає.

Боротьба за владу — це боротьба за управління корупційною вертикаллю

Як губернатор лобіює інтереси політичних сил?

— Він насамперед формує групи лояльних бізнесменів на підтримку певної політичної сили взамін на фінансові преференції. Грошові бюджетні потоки зосереджені саме в його руках. На нелояльних може тиснути тим же інструментом, хоча за плечима є ще податкова, земельне управління.

Які області найбажаніші для губернаторства?

— Більшість прикордонних і промислово розвинутих. "Найжирніші" — Чернівецька і Донецька. Вони не сумірні за чисельністю жителів, але майже рівні за кількістю грошей, які обертаються і в економіці, і в тіні. На Буковині це відбувається за рахунок транскордонної, часто нелегальної співпраці, на Донбасі — шляхом тіньової промисловості. А "найпріснішою" в цьому плані вважається Кіровоградська область.

Донецьку, Дніпропетровську, Харківську області "регіонали" не віддадуть — це їхня вотчина. А от Житомирщина, Хмельниччина, Вінниччина чи Львівщина стануть розмінними монетами, які пропонуватимуть за прихід у коаліцію Блоку Литвина, комуністам та іншим.

Зараз ви читаєте новину «Корупційну вертикаль в областях формують губернатори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути