пʼятниця, 30 вересня 2016 00:50

Комітет Європарламенту підтримав скасування віз для України

"Радий новинам із Брюсселя. Як повідомляють члени нашої команди на чолі з Павлом Петренком (міністр юстиції, представляє партію "Народний фронт". — ГПУ), на засіданні комітету Європарламенту з прав і свобод громадян, порядку та внутрішніх справ прийнято рішення про підтримку безвізового режиму з Україною. Зроблено ще один крок до мети, визначеної і забезпечуваної нашим урядом ще понад два роки тому", — написав колишній прем'єр-міністр, лідер партії "Народний фронт" 42-річний Арсеній ЯЦЕНЮК у "Фейсбуку" 26 вересня.

Євродепутат Марія Габріел 11 жовтня має офіційно запропонувати парламенту ЄС скасувати візи для українців.

Громадяни України зможуть перебувати на території 26 країн Шенгенської зони (Норвегія, Ісландія, Швейцарія і Ліхтенштейн, країни ЄС — без Великої Британії та Ірландії. — ГПУ) до 90 днів без оформлення візи. Але для працевлаштування українцям необхідна трудова віза.

— Процес скасування віз для України виходить на фінішну пряму, — каже експерт із питань євроінтеграції Мар'яна Кузьо, 30 років. — Тепер Європарламент має обговорити питання безвізу з Україною на сесійному засіданні та ухвалити його у двох читаннях. Після цього вже Рада ЄС (орган, що виконує функції ради міністрів країн Євросоюзу. — ГПУ) остаточно заявить про повне скасування візового режиму.

Але кілька факторів можуть пригальмувати процес. Запровадження безвізу з Україною відбувається разом з іншими країнами: Грузією, Туреччиною й потенційно — із Косовом. ЄС побоюється вибухоподібного зростання міграції з цих країн, особливо на тлі потоку біженців із Близького Сходу. Тому безвіз запровадять лише після того, як Єврокомісія розробить адекватний механізм його "аварійного" призупинення.

Ми не можемо прискорити бюрократичний процес в ЄС. Можливо, він завершиться до 1 січня 2017 року, а не в жовтні, як прогнозують наші політики. Найголовніше — Україна виконала всі формальні вимоги ЄС. Зараз естафетна паличка в руках єврочиновників.

21 березня 2014-го прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підписав у Брюсселі політичну частину Угоди про Асоціацію України з Євросоюзом. У ній також ішлося про запровадження безвізового режиму після досягнення нашою країною певних критеріїв. Їх Україна виконала ще за прем'єрства Яценюка. Безвізовий режим був одним із пріоритетів роботи його уряду і залишається таким для фракції "Народного фронту".

18 грудня торік Єврокомісія підтвердила готовність України до безвізового режиму. Жодних додаткових вимог не висувала.

Зараз ви читаєте новину «Комітет Європарламенту підтримав скасування віз для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути