пʼятниця, 12 липня 2013 05:05

Київський патріархат обрав молодого місцеблюстителя

Собор Української православної церкви Київського патріархату обрав намісника предстоятеля Філарета. Ним став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній. У разі смерті патріарха він стане місцеблюстителем престолу, доки не оберуть нового патріарха.

— Це ініціатива патріарха Філарета, — розповідає релігієзнавець Людмила Филипович, 55 років. — Природно, що вони зробили це зараз, коли відбувся собор і перед самим святом Хрещення Русі (28 липня  відзначатимуть 1025 років. — "ГПУ").

Це давня практика у церквах, коли літні люди обирають собі намісників. Філарет хоче, щоб після його відходу УПЦ продовжувала існувати — не послабилася, не перервалася традиція. Бо ж Філарет — саме той центр, навколо якого й утворився Київський патріархат. Чимало противників цієї церкви вважають, що без нього її не буде.

Владика Епіфаній молодий — 34 роки. Лише за кілька днів до призначення намісником він став митрополитом. Скоріше, його зробили митрополитом. Мене здивувала ця фігура. Хоча так часто буває — шукають людину для конкретних обов'язків та потреб церкви. Така сама історія й у греко-католиків. Патріархом став Святослав Шевчук, якого навіть не називали претендентом.

Відомо, що Епіфаній був ректором Київської богословської академії. І це теж цілком традиційний хід — чимало патріархів колись були ректорами. Це хороша школа, що свідчить про богословські здібності та організаторський хист. Ректором був і патріарх Філарет, і теперішній глава УПЦ Московського патріархату Володимир.

Це призначення нічого не означає для інших церков. Ставлення Московського патріархату до УПЦ КП через Епіфанія не зміниться. За останні півтора-два роки гострота відносин між церквами впала і загладжується. Далі, можливо, і почнеться процес об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «Київський патріархат обрав молодого місцеблюстителя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути