пʼятниця, 05 листопада 2010 03:54

До європейських цін на землю дійдемо за п'ять років

Автор: фото з особистого архіву Олега Іванця
  Олег Іванець
Олег Іванець

Пакет законів щодо регулювання ринку землі нова влада планує прийняти до початку 2011-го. Після цього парламент може скасувати мораторій на продаж землі. Великі аграрні бізнес-групи сьогодні готові скуповувати угіддя, вважає аналітик інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Олег Іванець, 27 років.

— Зважаючи на темпи, якими нова влада підминає закони під свої цілі, мораторій на продаж землі можуть скасувати наступного року. Факт його скасування додасть упевненості людям, які обробляють землю. Іще один плюс — зменшиться поле для тіньових махінацій і рейдерських захоплень на підставі договорів оренди.

Це можна було зробити й раніше, але будь-яка подія такого масштабу мала б захистити певні бізнес-інтереси. Скасування мораторію відкладали тому, що великі гравці на ринку не мали достатньо капіталу порівняно з іноземними покупцями землі. Зараз ситуація з грошима докорінно змінилася, а Україна стала закритішою для інвестицій. Історія приватизації "Криворіжсталі", чутки про переділ власності відлякують стратегічних інвесторів. Таке вагоме капіталовкладення окупиться не менше ніж через п'ять років.

У скасуванні мораторію зацікавлені більшість вітчизняних фінансових груп. Що земля надійно захищає активи, вони зрозуміли під час кризи. Впали нерухомість, металургія, акції, але не сільське господарство. Пакет із 5 тисяч гектарів — це хороший актив, із технікою коштує десь 10 мільйонів доларів. Це вже хороше підприємство, яке може генерувати стабільний потік продукції.

В Україні 70–80 агрохолдингів володіють пакетами понад 30 тисяч гектарів. За оренду землі платять невеликі гроші — близько 40 доларів за гектар на рік. Порівняно з іншими країнами — взагалі ніщо і майже не впливає на ціну кінцевого продукту. Товари дорожчають швидше від витрат на техніку і видатків на технології оновлення ґрунтів, бо вони довго простоювали. Для землі як товару важливо, щоб її хтось удобрював. Коли просто тримати її, це прибутку не принесе.

Якщо мораторій скасують, землі скуповуватимуть поступово. Напевне, під це випустять облігації. Ідея створити державний фонд, який скуповуватиме і перепродаватиме угіддя, викликає занепокоєння. Бо ця установа зможе торгуватися не лише за нормативною ціною чи мінімальною, яка зараз встановлена на позначці 12 тисяч гривень за гектар. Торгуватимуть і за ринковими цінами, а отже й дешевше. Чимало селян погодяться продати землю і за 4 тисячі гривень. А це — фактичне обкрадання людей.

Навряд чи землі скуплять за рік-два. Бо навіть якщо встановлять мінімальну ціну 16 тисяч гривень, це колосальна цифра. Ажіотажу не буде. У сусідній Польщі землі гірші, але коштують по 4 тисячі доларів. Ми до такої ціни прийдемо за п'ять років.

Можливо, до купівлі землі залучать іноземних інвесторів. Їм буде вигідно придбати частину землі вже в агрохолдингів або дати їм гроші в обмін на облігації. У такому бізнесі оптимальний баланс — 70 відсотків вітчизняний капітал, 30 — іноземний. Якщо частка закордонних інвестицій буде менша менеджмент крастиме. Коли ж навпаки, то підприємство стане неконкурентоспроможним.

Зараз ви читаєте новину «До європейських цін на землю дійдемо за п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути